fbpx

VIDEO: Fica a Orbána vítal na samite V4 piskot a heslo, že sú Putinove podržtašky

Na snímke ľudia protestujú proti slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi a maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi pred Lichtenštajnským palácom v Prahe, kde sa v utorok koná summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4). Praha, 27. februára 2024. Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Pískaním a transparentmi ako „Fico, choď domov do Ruska“ alebo „Fico + Orbán, zbabelé putinovské podržtašky“ privítali v Prahe na Kampe demonštranti slovenského premiéra Roberta Fica a maďarského premiéra Viktora Orbána. Predseda vlády Peter Fiala ich pozval na rokovania krajín V4 (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko). Ešte predtým sa zišiel zvlášť s premiérom Poľska Donaldom Tuskom.

Výroky slovenského premiéra Fica k Ukrajine sa podľa Fialy prejavia na rokovaní predsedov vlád Vyšehradskej skupiny (V4) v Prahe. Fico totiž prevzal rétoriku Kremľa, keď v prejave k druhému výročiu Putinovej vojny na Ukrajine tvrdil, že konflikt začali ukrajinskí neonacisti. Aj poľského premiéra Donalda Tuska Ficov prejav šokoval.

Skúsme to, nepochováva ešte Fiala zoskupenie V4

Fiala ale ešte zoskupenie V4 nepochováva. Povedal to po stretnutí s Tuskom. „Sú tu stredoeurópske témy, o ktorých môžeme rokovať. Poľnohospodárstvo, energetika, migrácia. Skúsme to,“ povedal Fiala tesne pred schôdzkou s Ficom a Orbánom.

Ešte v pondelok hovoril na adresu slovenského premiéra viac bez servítky. „Keď sa slovenský predseda vlády rozhodol položiť kvety na hrob Gustáva Husáka, nijako som to nekomentoval. Avšak teraz jeho slová komentár vyžadujú. Všetci si prajeme mier, ale k tomu je jediná cesta. A to také, že nebudeme ustupovať agresorovi a zlu,“ uviedol premiér a predseda ODS pred odletom do Paríža.

„K mieru nikdy neviedlo, že zložíme zbrane a schováme sa. Nemôžem prijať ani to, že konflikt snáď rozpútali Ukrajinci alebo západné krajiny. Vinník je úplne jasný. Je to ruská agresívna politika a Rusko zabíjajúce civilistov. Stačí mať otvorené oči, aby sme videli, kto je obeť a kto je agresor,“ dodal šéf českej vlády.

Na rokovaní s Tuskom, Ficom a Orbánom sa vyjadrenie slovenského premiéra k vojne proti Ukrajine na jej území prejaví. „So slovenským ani maďarským predsedom vlády v mnohých veciach nesúhlasím, diskutovať ale musíme, aby sme nezablokovali mnoho dôležitých vecí,“ povedal tiež Fiala.

Tuska šokoval Ficov prejav k Ukrajine

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie