fbpx

Rusko zakáže vývoz benzínu. Chce mať zásoby počas údržby rafinérií, tvrdí

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com

Rusko zakáže od 1. marca na šesť mesiacov vývoz benzínu. Chce tak mať istotu, že ho má dostatok v čase, keď plánuje údržbu rafinérií a kedy dopyt od spotrebiteľov a poľnohospodárov rastie. Správu, o ktorej ako prvá informovala ruská agentúra RBC, potvrdila hovorkyňa podpredsedu vlády Alexandra Novaka.

Rusko, ktoré patrí medzi najväčších producentov ropy na svete a už dlhšie ako dva roky vedie agresívnu vojnu proti susednej Ukrajine, už predtým zaviedlo podobný zákaz od septembra do novembra minulého roka.

Cieľom bolo riešiť vysoké domáce ceny a nedostatok pohonných hmôt. Výnimku mali iba štyria bývalí členovia Sovietskeho zväzu, ktorí sú členmi Euroázijskej hospodárskej únie (EAHU): Bielorusko, Kazachstan, Arménsko a Kirgizsko, upozornila agentúra Reuters.

Tentoraz sa nebude zákaz vzťahovať nielen na členov EAHU, ale aj na Mongolsko, Uzbekistan a dve Ruskom podporované separatistické oblasti Gruzínska – Južné Osetsko a Abcházsko.

Správa prichádza v čase, keď Ukrajina mení stratégiu a v posledných týždňoch cielene útočia drony na ruské ropné uzly, rafinérie a zbrojnú a energetickú infraštruktúru hlboko v ruskom vnútrozemí. Kyjev sa tak snaží zvrátiť preňho nepriaznivý vývoj na fronte z posledných mesiacov.

„Ukrajina významne navýšila svoju schopnosť udrieť na ruskom území,“ vyhlásil nedávno Michael Kofman, vojenský analytik z Carnegie Endowment. „Vidíme zvýšený počet ukrajinských útokov proti ruskej kritickej infraštruktúre, odvetné útoky proti mestám, ako je Belgorod, a tiež cielené akcie proti ruskej čiernomorskej flotile a vojenskej základni na Kryme,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie