fbpx

Do pondelka budeme mať prímerie medzi Izraelom a Hamasom, dúfa Biden

Americký prezident Joe Biden vystupuje v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 8. februára 2024. Vojenská odpoveď Izraela v Pásme Gazy je prehnaná, vyhlásil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Izrael pritom v piatok aj napriek varovaniam Spojených štátov pred hroziacou katastrofou podnikol nové útoky na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Zdroj: FOTO TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vyjadril nádej, že do budúceho pondelka bude uzavreté prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Malo by umožniť aj prepustenie zostávajúcich rukojemníkov držaných Hamasom, povedal Biden v pondelok v New Yorku. Dodal, že Izrael by bol ochotný pozastaviť boje v čase nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadánu, ak sa dosiahne dohoda o prepustení niektorých rukojemníkov.

Na otázku, kedy by takáto dohoda podľa neho mohla byť dokončená, šéf Bieleho domu podľa agentúry AP odpovedal: „Môj poradca pre národnú bezpečnosť mi hovorí, že sú blízko. Sú blízko, ale ešte nie sú hotoví. Ja dúfam, že do budúceho pondelka budeme mať prímerie,“ povedal Biden.

Neskôr Biden v diskusnom programe televízie NBC upresnil, že harmonogram prímeria by v prípade dohody zahŕňal aj ramadán.

„Ramadán sa blíži a Izraelčania súhlasia s tým, že sa nebudú púšťať do aktivít ani počas ramadánu, aby nám dal čas na to dostať všetkých rukojemníkov von,“ povedal Biden. Podľa AP ide o doteraz najpodrobnejšie vyjadrenie k možnému zastaveniu bojov v čase ramadánu.

V poslednej dobe sa sprostredkovateľské krajiny za pokračujúcich bojov pokúšali vyjednať dohodu, ktorá by umožnila prepustenie rukojemníkov držaných Hamasom.

Vyhliadky na zabezpečenie akéhokoľvek prímeria sa však zdali byť neisté, pretože Izrael opakovane vyhlasoval, že naopak plánuje rozšíriť svoje operácie s cieľom zničiť Hamas na Rafahu na juhu Pásma Gazy.

Rozhovory o prímerí medzi Hamasom a Izraelom sprostredkovávajú Katar, Egypt a Spojené štáty.

Ofenzívu Izrael zahájil po útoku Hamasu na južný Izrael z minuloročného 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1 200 ľudí a na 250 ľudí ozbrojenci zavliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Pri prvom pokoji zbraní v novembri bola prepustená približne polovica z nich. Teraz Hamas stále zadržiava viac ako stovku týchto ľudí.

Úrady v Gaze kontrolované Hamasom v pondelok oznámili, že od októbra kvôli izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy zomrelo takmer 30-tisíc.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie