fbpx

Vláda už prijala viacero ústupkov. Mnohí poľnohospodári to však nepovažujú za dostatočné

Poľnohospodári zablokovali jednu z hlavných ulíc v Madride. Zdroj: TASR

Španielski poľnohospodári zablokovali v pondelok jeden z hlavným bulvárov v hlavnom meste Madrid. Jedná sa o doposiaľ najväčšiu protestnú akciu španielskych farmárov, TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Demonštranti z celého Španielska sa v tento deň zišli pred budovou zastupiteľského úradu Európskej komisie v Madride a vyzývali na spravodlivejšie ceny. Niekoľko traktorov zároveň blokovalo aj jednu z hlavných ulíc mesta, triedu Paseo de la Castellana. Demonštranti pália slamené bábiky, ktoré reprezentujú španielskeho prezidenta Pedra Sancheza a ministra poľnohospodárstva.

Tisíce farmárov demonštrujú v Madride počas štvrtého týždňa protestov.
Volaní poľnohospodárskymi skupinami Asaja, Coag a Upa prechádzajú ulicami španielskeho hlavného mesta a končia pred budovou Európskej únie v Madride.

Na pondelkových demonštráciách sa zúčastnilo podľa organizátorov zo združení poľnohospodárov a chovateľov hospodárskych zvierat asi 20 tisíc ľudí. Oficiálne úrady ich počet odhadli na 5000.

Proti poľnohospodárskej politike Európskej únie v súčasnosti protestujú poľnohospodári vo viacerých členských krajinách vrátane Poľska či Grécka. Aj v Bruseli v pondelok zablokovali farmári cesty na protest proti poľnohospodárskym obmedzeniam a pravidlám na dovoz komodít.

Španielski poľnohospodári sa dožadujú silnejšej pozície vo výrobnom procese. Žiadajú aj prísnejšie kontroly komodít dovážaných z krajín mimo EÚ a uvoľnenie niektorých poľnohospodárskych obmedzení a byrokracie pri získavaní pomoci od EÚ.

Španielska vláda už prijala viacero ústupkov vrátane obmedzení na dovoz z vonkajších trhov. Mnohí poľnohospodári to však nepovažujú za dostatočné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie