fbpx

Ukrajina doteraz podľa ukrajinského prezidenta dostala 30 percent sľúbenej munície. EÚ prisľúbila pôvodne viac

Ukrajina dostala 30 percent munície. Ide o menej než tretinu z milióna kusov delostreleckej munície, ktoré prisľúbila dodať Európska únia. Zdroj: X

Ukrajina dostala od Európskej únie menej ako polovicu sľúbenej munície. Uviedol to prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s bulharským premiérom Nikolajom Denkovom. Informuje Rádio Liberty. Po dvoch rokoch vojny a politických bojov medzi svojimi spojencami sa Kyjev dva roky po ruskej invázii snaží zabezpečiť delostrelecké náboje potrebné na obranu frontovej línie.

„Z milióna nábojov, ktoré nám Európska únia prisľúbila, neprišlo 50 percent, ale bohužiaľ 30 percent,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii s bulharským premiérom Nikolajom Denkovom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Európska únia v januári prostredníctvom šéfa svojej diplomacie Josepa Borrella oznámila, že nesplní svoj záväzok dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Podľa Borrella v stanovenom časovom horizonte dostane asi polovicu sľúbenej munície – 524-tisíc kusov, čo je iba 52 percent stanoveného cieľa.

Šéf európskej diplomacie však trval na tom, že EÚ do konca tohto roka nakoniec dodá Ukrajine viac ako milión delostreleckých granátov, keďže obranný priemysel eurobloku naďalej zvyšuje výrobu munície.

Zelenskyj zároveň v rozhovore pre americkú televíziu CNN obvinil exprezidenta USA Donalda Trumpa, že sa postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina. Varoval, že bez ďalej americkej pomoci môžu zomrieť milióny ľudí.

Podľa úryvkov rozhovoru zverejneného v pondelok Zelenskyj povedal, že „nedokáže pochopiť, ako môže byť Donald Trump na strane Putina“. „Myslím si, že Donald Trump Putina nepozná,“ dodal.

Summit v Paríži s ukrajinským prezidentom

Ukrajinský prezident sa v pondelok zúčastnil i špeciálneho summitu v Paríži, summitu lídrov, ktorý zvolal prezident Francúzska.

„Hlavnou témou bolo všetko, čo nás v Európe posilňuje, naša odolnosť a schopnosti. Samozrejme, naše arzenály, naša schopnosť vyrábať zbrane, dodávky zbraní Ukrajine a kontinuita podpory. Všetko, čo robíme spoločne na obranu proti ruskej agresii, pridáva našim národom skutočnú bezpečnosť na ďalšie desaťročia Pretože každá zo strát Ruska a každá z porážok Ruska učí Rusko a akéhokoľvek iného nepriateľa Európy a slobodného sveta, že agresia neprináša a nemôže priniesť výsledky. Spolupráca a odhodlanie sú dve odpovede, ktoré by mal dať každý na otázku ukončenia vojny a priblíženie mieru.
Ďakujem všetkým, ktorí takto pracujú pre Ukrajinu! Ďakujem všetkým, ktorí bojujú za Ukrajinu!
Sláva Ukrajine!“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie