fbpx

Štát chce spustiť novú aplikáciu. Podľa príznakov vyhodnotí závažnosť zdravotného stavu dieťaťa

Ministerstvo zdravotníctva plánuje spustiť novú aplikáciu, ktorá zistí závažnosť stavu dieťaťa. Zdroj: Freepik

Ministerstvo zdravotníctva plánuje pre rodičov a ich deti do 18 rokov spustiť novú aplikáciu, ktorá na základe zadaných príznakov a závažnosti stavu poskytne informáciu, či dieťa môže ostať doma, alebo potrebuje navštíviť lekára. Rodičia ju budú môcť využívať už v septembri 2024.

Aplikácia na pôde detskej nemocnice bola spustená už v roku 2019 ako jeden z ďalších zásadných krokov terapeutickej komunikácie, ktorú ústav praktizuje smerom k pacientom. Aplikáciu, ktorá rodičov prevedie zdravotným stavom dieťaťa, a rovnako pomáha pri poskytnutí prvej pomoci, nepoužíva žiadna nemocnica na Slovensku.

Pracovníčka Ministerstva zdravotníctva SR Lucia Povalová upozornila, že nástroj neslúži na diagnostiku zdravotného stavu. Vysvetlila, že na základe zadaných symptómov poskytne informáciu, ako rýchlo dieťa potrebuje vyhľadať lekára. Aplikácia bude slúžiť rodičom v lepšej orientácií pri náhle vzniknutých zdravotných problémov ich detí.

Častokrát sa stane, že rodič pri úraze alebo chorobe dieťaťa váha, či má alebo nemá navštíviť urgentný príjem. Rovnako sa stane, že niekedy aj zbytočne hodiny čaká na urgente a pritom pri správnej pomoci by vedel dieťa ošetriť aj v domácom prostredí. Práve v takýchto prípadoch môže pomôcť aplikácia.

„Tým výsledkom je buď rada zostaň doma a následné poučenie alebo kontaktuj svojho ošetrujúceho lekára alebo choď na urgentný príjem alebo v tom najkrízovejšom stave volaj 112,“ spresnila Lucia Povalová.

Hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová uviedla, že odpovede sú relevantné a pripravovali ich odborné spoločnosti.

„Tým, že rodič si dokáže naťukať tie príznaky, aké má dieťa, tak ho to vie poslať do systému podľa závažnosti stavu dieťaťa. Považujeme to za obrovskú pomoc tým rodičom, ktorí potrebujú len tú istotu a nevedia sa rozhodnúť, či navštíviť lekára alebo nenavštíviť,“ doplnila Prokopová.

Aké parametre hodnotí aplikácia?

Sleduje, či má dieťa zvýšenú teplotu a ak áno, ako dlho trvá, sleduje bolesti, zmeny farby kože, prípadné straty vracaním a hnačkou, prítomnosť viditeľného krvácania, kŕčov a iné.

Aplikácia nehodnotí len prítomnosť daného parametra, ale aj jeho intenzitu a dĺžku a následne tieto parametre vyhodnocuje. Zároveň aplikácia slúži aj ako informačný portál, keďže na nej budeme zverejňovať aj všetky dôležité rady rodičom, ktoré sa týkajú zdravia ich detí. Aplikácia má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie