fbpx

Švajčiarsko navrhuje vyriešiť klimatickú krízu pomocou geoinžinierstva. Prečo je to problém

Ilustračné foto. Zdroj: X/ObservezLeCiel

Švajčiarsko navrhuje vytvoriť v rámci OSN expertný panel, ktorý preskúma riziká a potenciálne prínosy kontroverznej technológie solárneho geoinžinierstva.

Svet by mal podľa Švajčiarska zhromaždiť informácie o prebiehajúcom výskume solárneho geoinžinierstva a vytvoriť poradný panel pri OSN, ktorý zváži možnosti tohto doteraz neotestovaného „receptu“ na spomalenie globálneho otepľovania.

Návrh bude predložený budúci týždeň na rokovaní Environmentálneho zhromaždenia OSN v kenskom hlavnom meste Nairobi, kde o ňom budú hlasovať ministri životného prostredia členských krajín.

Konkrétne návrh spomína techniku zvanú modifikácia solárneho žiarenia (známa pod skratkou SRM z anglického solar radiation modification). Tá spočíva vo vypúšťaní oxidu siričitého (či iného aerosólu s podobnými vlastnosťami) do stratosféry za účelom vyššieho odrazu slnečného žiarenia a následného ochladenia planéty.

Zatiaľ ide o teoretický koncept, ktorý nebol veľkoplošne otestovaný. K uvoľneniu veľkého množstva oxidu siričitého do stratosféry však došlo napríklad pri explózii sopky Pinatubo na Filipínach v roku 1991 a odhaduje sa, že globálna teplota následne v dôsledku toho klesla o asi 0,5 °C na jeden rok.

Teoreticky ide o pomerne jednoduchý a nenákladný (na pomery toho, že sa bavíme o znižovaní globálnej teploty) spôsob, ako spomaliť rast teploty spôsobený skleníkovými plynmi. Stačilo by do stratosféry, kde sa na rozdiel od nižšie položenej troposféry netvoria dažďové mračná (a aerosóly sa odtiaľ rýchlo nezmyjú vodou a nespadnú dole), dostať veľké množstvo oxidu siričitého.

Prakticky je s tým ale spojené množstvo problémov, a preto je metóda rovnako ako všetok geoinžinierstva de facto zakázaná.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie