fbpx

VIDEO: Pár dolárov za rýchlejšiu smrť. Vychytávka z 3D tlačiarne zmení pištoľ na automat

Drobné „glockové spínače“ potichu zaplavili USA smrtiacimi guľometmi. Zdroj: X/VICE News

Americká polícia sa v posledných mesiacoch stretáva s neobvyklým množstvom nelegálne upravených zbraní. Najmä majitelia obľúbenej pištole od firmy Glock si môžu za pár desiatok dolárov zaobstarať nenápadný doplnok vytlačený na 3D tlačiarni, ktorý z nej urobí plne automatickú zbraň. Následky v uliciach sú podľa strážnikov vidieť na každom kroku.

Malé súčiastky sa predtým do Spojených štátov ilegálne dovážali z cudziny. S väčšou dostupnosťou 3D tlačiarní sa však milovníci zbraní nemusia spoliehať na nestabilný medzinárodný trh. Dielik o veľkosti nechtu si tlačia doma, prípadne možno na internete nájsť podnikavcov, ktorí si na predaji smrtonosnej súčiastky vystavali slušný biznis.

Diel sa dá zaobstarať za päťdesiat až sto dolárov (46 až 92 eur). Pištoľ upraví tak, že zjednodušene povedané možno iba držať spúšť a zbraň páli rovnako ako samopal. Úrady sú na výrobcov krátke.

„Ich výroba je jednoduchá, vystopovanie na trhu zložité, marža výrobcov vysoká,“ tvrdí agent Jeff Boshek z Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny. Výrobca jednej z najobľúbenejších zbraní zatiaľ úpravy pištole, ktoré by zabránili jej amatérskej modifikácii, neplánuje.

Len vo Washingtone za minulý rok policajti zaznamenali 274 vrážd, v ktorých hrali hlavnú úlohu pištole Glocku s práve spomínanou úpravou, ktorá z nich robí automatické zbrane. Je to najviac od roku 1987. Šéfka miestnej polície Pamela Smithová pre denník The Wall Street Journal vysvetlila, že smrteľnosť útokov vzrástla kvôli nenápadnému podomácky vytlačenému dielu o 22 percent.

Snahy o sprísnenie legislatívy

Predaj nových plne automatických zbraní civilistom je v Spojených štátoch zakázaný od roku 1986. Zákon sa však dá jednoducho obísť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie