fbpx

Lavína vo Francúzsku zabila štyroch lyžiarov, ďalší traja ľudia sú zranení

Lavína si v Puy de Sancy vyžiadala štyroch mŕtvych a troch zranených. Zdroj: X/France Bleu Pays d'Auvergne

Lavína vo francúzskom Centrálnom masíve (predtým Francúzske stredohorie) v nedeľu zabila štyroch členov lyžiarskej výpravy. Informáciu potvrdili miestne úrady. Traja ľudia z deväťčlennej skupiny sa zranili, podrobnejšie informácie o ich stave ale miestne médiá nezverejnili. Väčšina účastníkov pochádzala z blízkeho okolia.

Podľa informácií polície sa nešťastie stalo v nedeľu popoludní pri najvyššej hore Centrálneho masívu Puy de Sancy. Deväťčlenná výprava vedená skúseným sprievodcom, ktorý tiež zomrel, sa pohybovala mimo zjazdovky. Záchranári na mieste pátrali po dvoch nezvestných, ich práca sa ale okolo 18:00 SEČ skončila.

Lavíny nie sú podľa miestnej tlače na Centrálnom masíve bežné. Nedávne väčšie snehové zrážky však zvýšili ich riziko.

3. stupeň lavínového rizika 

Keďže v posledných dňoch napadlo viac ako 60 centimetrov snehu, lavínové riziko bolo na stupni 3. Podľa PGHM snehové podmienky posledných dní so silným vetrom neumožnili, aby sa sneh spevnil, čím sa zvýšilo nebezpečenstvo lavíny.

Časť strediska Mont-Dore je stále otvorená pre všetkých turistov, ktorí si prídu počas prázdnin zalyžovať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie