fbpx

Muž, ktorý pobodal 15-ročné dievča v Banskej Bystrici, bol pre pochybenie súdu prepustený z väzby

Mladíka, ktorý nožom bodol 15-ročnú dievčinu zadržali krátko na to policajti. Zdroj: FACEBOOK/

Mladý muž vlani v Banskej Bystrici s nožom napadol 15-ročné dievča a spôsobil jej bodné zranenie, ktoré si vyžiadalo jej okamžitý prevoz do nemocnice. V dôsledku procesných pochybení bol prepustený na slobodu. V prípade pochybil Okresný súd Banská Bystrica, ktorý krajskému súdu neskoro predložil spis na rozhodnutie o podanej sťažnosti obžalovaného voči ponechaní vo väzbe. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová.

„Predseda senátu KS v Banskej Bystrici v trestnej veci obžalovaného Tomáša S. pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu vydal príkaz na prepustenie z výkonu väzby, ktorým bol obžalovaný ihneď prepustený z väzby na slobodu, keďže v dôsledku procesných pochybení okresného súdu došlo k zásadnému porušeniu jeho práv ako obžalovaného, a tým pominuli dôvody na ďalšie trvanie jeho väzobného stíhania,“ skonštatovala Uhrovičová.

Krajská prokuratúra Banská Bystrica podala na obžalovaného obžalobu ešte 22. decembra 2023, okresný súd o ponechaní obžalovaného vo väzbe rozhodol 18. januára tohto roka. Útočník podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bolo potrebné rozhodnúť do 2. februára.

„Keďže spis okresný súd predložil krajskému súdu na rozhodnutie o podanej sťažnosti až 13. februára, teda 11 dní po lehote, nemohol krajský súd inak, len v zmysle príslušných ustanovení Trestného poriadku obžalovaného ihneď prepustiť z väzby na slobodu,“ vysvetlila hovorkyňa krajského súdu.

Náhodný útok

K útoku na banskobystrickom sídlisku Fončorda došlo začiatkom apríla 2023. V tom čase 22-ročný muž zaútočil na 15-ročné dievča a nožom jej spôsobil ťažké zranenia. Útočník po skutku z miesta činu ušiel, krátko po incidente ho pri jednej zo základných škôl zadržala polícia. Nasledujúci deň pri pátracej akcii našli aj nôž, ktorým mal útočiť.  Bol to zrejme náhodný útok. Páchateľ obeť podľa dostupných informácií nepoznal. Začiatok súdneho procesu s obžalovaným je naplánovaný v marci.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie