fbpx

Protesty zabrali. Ministri poľnohospodárstva v celej Únii prerokujú zoznam opatrení

Na snímke prvé traktory prichádzajú do Európskej štvrte počas protestu farmárov počas zasadnutia ministrov poľnohospodárstva EÚ v Bruseli v pondelok 26. februára 2024. Ministri poľnohospodárstva Európskej únie sa v pondelok stretli v Bruseli, aby prediskutovali rýchle a štrukturálne reakcie na krízovú situáciu sektore poľnohospodárstva. Zdroj: FOTO TASR/AP

Ministri poľnohospodárstva Európskej únie budú v pondelok v Bruseli rokovať o možnostiach, ako zlepšiť situáciu v sektore. Minulý týždeň Európska komisia pripravila zoznam opatrení, zameraných napríklad na zníženie byrokracie. V európskych štátoch sa konajú od začiatku roka protesty poľnohospodárov, ktorí sa sťažujú na nedostatočné zárobky a práve byrokraciu.

V reakcii na protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konali v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, ale aj v Česku a na Slovensku, vypracovala Európska komisia zoznam opatrení, ktoré by mohli pomôcť poľnohospodárom v ich podnikaní.

Komisia navrhuje kroky, ktoré by viedli k poklesu inšpekcií v poľnohospodárskych podnikoch či zjednodušili čerpanie dotácií. Komisia tiež v návrhoch uvádza, že chce zmierniť požiadavky na zachovanie trvalých trávnych porastov, aby zmiernila stratu príjmov pre bývalých chovateľov hospodárskych zvierat, ktorí prešli na pestovanie plodín.

Kroky, ktoré by mali zaručiť „rýchlu a štrukturálnu odpoveď na súčasnú krízovú situáciu v poľnohospodárskom sektore“, začnú únijní ministri prerokúvať v Bruseli od 10-tej hodiny. Podľa programu by sa téme mali venovať zhruba dve a pol hodiny.

V pondelok dopoludnia sa v Bruseli očakávajú ďalšie protesty poľnohospodárov, ktorí chcú zablokovať niektoré dopravné tepny v belgickej metropole. Miestna polícia očakáva silné problémy v doprave a odporúča sa cestám do Bruselu počas dnešného dňa vyhnúť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie