fbpx

Na Floride hladko prešiel návrh zakázať sociálne siete mládeži do 16 rokov

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

Podľa kritikov legislatívy by zákaz mohol byť protiústavný. Jeho stúpenci ale upozorňujú na nebezpečenstvo sociálnych sietí, ktoré zahŕňa rastúci počet samovrážd mladých, kyberšikanu či sexuálnych predátorov.

Floridskí zákonodarcovia schválili zákaz sociálnych sietí pre deti mladšie ako 16 rokov aj napriek obavám z porušenia ústavy. Návrh zákona, ktorý má vytvoriť jeden z najprísnejších zákazov používania sociálnych médií maloletými, mieri k republikánskemu guvernérovi štátu na juhovýchode USA Ronovi DeSantisovi, ktorý predtým vyjadril obavy týkajúce sa ochrany súkromia.

Podľa stanice NBC zvažovalo podobnú legislatívu viacerých štátov, ale Florida zašla v úvahách najďalej. Zákaz používania obľúbených platforiem by nešlo obísť ani súhlasom rodičov.

Zatiaľ podobnú legislatívu, ktorá ale používanie sociálnych sietí pri súhlase rodičov umožňuje, prijal iba Utah, a to vlani v marci. Prevádzkovatelia platforiem sa ale domnievajú, že išlo o protiústavný krok.

Rovnaké obavy panujú aj na Floride. Napriek tomu zákon prešiel relatívne hladko a jednoznačne. Snemovňa schválila návrh zákona pomerom hlasov 108:7. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo ho schválil aj senát, a síce pomerom hlasov 23:14.

Senát vykonal v pôvodnom snemovnom návrhu zákona zmeny, ktoré ako uviedol republikánsky hovorca Paul Renner, snáď vyriešia DeSantisove otázky týkajúce sa ochrany súkromia.

Návrh zákona sa zameriava na všetky stránky sociálnych sietí, ktoré sledujú činnosť užívateľov, umožňujú deťom nahrávať materiál a komunikovať s ostatnými a používajú návykové algoritmy, ktorých cieľom je vyvolať nadmerné alebo nutkavé používanie. Zástancovia poukazujú na rastúci počet samovrážd medzi deťmi, kyberšikanu a predátorov, ktorí využívajú sociálne siete na „lov detí“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie