fbpx

Jeden Ukrajinec na šesť Rusov. Zelenskyj odhadol počet zabitých vo vojne

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: X/Pravda.sk

Za dva roky vojny s Ruskom padlo 31-tisíc ukrajinských vojakov, vyhlásil v nedeľu na tlačovej konferencii v Kyjeve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počet zranených v ukrajinskej armáde nechcel komentovať, aby neposkytol ruskej strane dôležité informácie. Rusov podľa Zelenského padlo 180 000 a až 500 000 ich bolo ranených.

Už skôr ukrajinský líder tvrdil, že ruské straty sú päťkrát vyššie ako ukrajinské. Podobné tvrdenia nemožno v prebiehajúcej vojne bezprostredne nezávisle overiť.

„Každý človek je pre nás veľkou stratou. V tejto vojne zomrelo 31 000 ukrajinských vojakov,“ povedal podľa ukrajinskej agentúry Unian Zelenskyj. Dodal, že ide o veľké straty, hoci ruská strana sa pokúša informácie o ukrajinských stratách ešte zveličiť. „Neviem, koľko bolo ranených, pretože by Rusko vedelo, koľko ľudí zanechalo bojov,“ dodal.

Už v rozhovore s Fox News tento týždeň Zelenskyj povedal, že ruské straty sú päťkrát vyššie ako tie ukrajinské. Denník The New York Times nedávno informoval, že Pentagon odhaduje celkové ruské straty na zhruba 300 000 mužov.

Ukrajinský prezident Zelenskyj na konferencii tiež oznámil, že by si tento rok na jar prial usporiadanie mierového samitu vo Švajčiarsku, kde by Ukrajina vypracovala spolu s partnermi mierový plán. Ten by bol neskôr predstavený Rusku.

O pláne zorganizovať vo Švajčiarsku mierovú konferenciu o Ukrajine do tohto leta informoval v piatok na Valnom zhromaždení OSN šéf švajčiarskej diplomacie Ignazio Cassis. O usporiadanie konferencie už skôr Švajčiarsko požiadal Zelenskyj. Rusko sa však stavia k návrhu odmietavo, napísala agentúra AFP.

Zelenskyj v nedeľu zároveň povedal, že úspech Ukrajiny v bojoch s Ruskom závisí od podpory Západu. Dodal, že je presvedčený, že americký Kongres nakoniec schváli ďalšiu pomoc USA Kyjevu vo výške 61 miliárd dolárov. Poskytnutie ďalšej americkej pomoci zatiaľ blokujú v Kongrese republikáni.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie