fbpx

VIDEO: Po Beňovej výstupe v europarlamente zakročila nemecká poslankyňa: „Najprv tu dáva päťminútovú prednášku, potom vypochoduje zo sály“

Na snímke vľavo slovenská europoslankyňa Monika Beňová, vpravo Monika Hohlmeierová, nemecká europoslankyňa. Zdroj: Facebook/Monika Beňová, Európsky parlament

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT) vo štvrtok (22. februára) diskutovali s predstaviteľmi Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku a ochrane prostriedkov EÚ. Ana Gallegová z Európskej komisie (EK) uviedla, že exekutíva Únie vedie dialóg so slovenskou stranou a snaží sa zabrániť situácii, ktorá by viedla k zastaveniu finančných tokov. Členmi výboru je okrem iných aj Monika Beňová, ktorá mala aj svoj výstup. Po ňom sa vyjadrila aj nemecká europoslankyňa, ktorej sa výstup Beňovej nepáčil.

Zo 14 slovenských europoslancov sú členmi výboru CONT traja: Jozef Mihál (nezávislý/RE), Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená) a Michal Wiezik (PS/RE). Na diskusii sa zúčastnili aj europoslanci Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP) a Robert Hajšel (Smer-SD/nezaradený).

Slova sa počas vyše hodinového podujatia ujali europoslanci z viacerých politických frakcií a členských krajín EÚ, ktorí poukázali, že EP koná v rámci mechanizmu podmienenosti čerpania eurofondov a že poslanci chcú zistiť súčasnú pozíciu eurokomisie voči legislatívnym zmenám zavádzaným vládou Roberta Fica a chcú vedieť, do akej miery by mohla EK zakročiť voči Slovensku.

Diskusiu moderovala šéfka výboru CONT, nemecká europoslankyňa, Monika Hohlmeierová. Práve tá po niekoľkominútovom vystúpení Moniky Beňovej reagovala a zhodnotila, čo sa jej na slovenskej europoslankyni nepáčilo. Ako prvý si všimol portál startitup.sk.

Povýšenecká nemecká europoslankyňa

Podľa Moniky Beňovej jej čas v europarlamente nestačil a prerušila ju povýšenecká poslankyňa. „Predsedala mu (výboru) povýšenecká poslankyňa z Nemecka, ktorá ma prerušila keď som vysvetľovala fakty.“

Vo videu spomenula aj to, ako sa hanbí sa svojich kolegov v europarlamente, ktorých podľa jej slov nezaujíma nič iné, iba kedy EÚ zastaví fondy pre Slovenskú republiku. „Hanbím sa za kolegov zo Slovenska, ktorých jediné, čo zaujímalo, bolo kedy Európska komisia konečne zastaví fondy,“ povedala rozčúlene Beňová vo videu.

Tím eurokomisie viedla Ana Gallegová, šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre spravodlivosť a spotrebiteľov (JUST). Spolu so svojimi kolegyňami uviedla, že exekutíva EÚ naďalej pozorne sleduje všetky kroky slovenských úradov s cieľom uistiť sa, že nebudú ohrozené finančné záujmy Únie.

Gallegová potvrdila, že EK pozastavila hodnotenie štvrtej platby z Plánu obnovy v hodnote okolo 800 miliónov eur, pretože čaká na požadované argumenty a podklady. Uviedla, že zástupcovia EK navštívili Slovensko, sú v kontakte s vládou a berú veľmi vážne dialóg o súčasnej situácii. Vyjadrila nádej, že vnímané riziká sa nestanú realitou a že zmeny zákonov budú v súlade s právom EÚ.

Podľa Gallegovej každý členský štát musí preukázať, že má efektívny vnútorný spôsob auditu a kontrol, ktorý zabráni nesprávnemu využitiu európskych zdrojov, a preto pozorne sleduje napríklad oslabenie antikorupčného zákona.

„Budeme robiť všetko pre to, aby nedošlo k negatívnej situácii. A ak k tomu dôjde, nebudeme váhať použiť všetky mechanizmy a nástroje, aby sme túto situáciu napravili,“ odkázala Gallegová.

Nemecká europoslankyňa po Beňovej príspevku v diskusii

(Video s reakciou nemeckej europoslankyne pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie