fbpx

Pozostatky tínedžerky sa podarilo identifikovať viac ako 50 rokov po jej zmiznutí

Na snímke Sandra Youngová, ktorej identitu spoznali po viac ako 50 rokoch. Zdroj: Oregon State Police

Pozostatky tínedžerky z Portlandu v štáte Oregon, ktorá zmizla koncom 60. rokov minulého storočia, sa podarilo identifikovať vďaka pokročilým testom DNA viac ako 50 rokov po jej zmiznutí, informovali úrady.

V roku 1970 objavil vedúci skautského oddielu pozostatky pochované v plytkom hrobe na ostrove Sauvie Island v Oregone. Vyšetrovatelia ich vtedy nedokázali identifikovať, ale poznamenali, že trauma na tele naznačuje nečistú hru, oznámila vo štvrtok v tlačovej správe oregonská štátna polícia.

Po viac ako polstoročí vyšetrovatelia pomocou pokročilých techník DNA určili, že ide o pozostatky Sandry Youngovej, študentky Grantovej strednej školy v Portlande, ktorá bola podľa polície nezvestná od roku 1968 alebo 1969. Zlom v prípade nastal v januári 2023, keď niekto nahral výsledky DNA do genealogickej databázy GEDMatch a okamžite bol rozpoznaný ako potenciálny vzdialený člen rodiny, uviedla štátna polícia.

Vyšetrovatelia spolupracovali s rodinnými príslušníkmi, aby sa do databázy nahrali ďalšie vzorky DNA a vytvorili sa rodokmene, čo nakoniec viedlo k Youngovej identifikácii, uviedli úrady.

Youngová, narodená 25. júna 1951, bola naposledy videný v Portlande. Jej pozostatky sa našli na severnom konci ostrova Sauvie Island, viac ako 16 kilometrov severne od mesta. Zdá sa, že bola sestrou jednej z genetických zhodných osôb, ktorá vložila svoju vzorku DNA do databázy, uviedla polícia. Podľa tlačovej správy rodinní príslušníci povedali úradom, že sa domnievajú, že Youngová zmizla z Portlandu približne v čase, keď boli objavené pozostatky.

Tento prípad je ďalším príkladom toho, ako vyšetrovacia genetická genealógia – oblasť, ktorá kombinuje dôkazy DNA a tradičnú genealógiu s cieľom nájsť biologické spojenia medzi ľuďmi – pomáha detektívom riešiť odložené prípady a identifikovať pozostatky neznámych ľudí nájdené pred desiatkami rokov.

„Sandra Youngová teraz po 54 rokoch znovu získala svoju identitu,“ uviedla doktorka Nici Vanceová z Úradu štátneho súdneho lekára v Oregone. „Jej príbeh predstavuje pozoruhodnú mieru usilovnosti a spolupráce medzi rodinnými príslušníkmi, detektívmi, pracovníkmi Štátneho lekárskeho exekútora v Oregone a naším zmluvným laboratóriom Parabon Nanolabs.“

Portlandský policajný úrad „bol vyzvaný, aby viedol ďalšie vyšetrovanie s cieľom zistiť, ak je to možné, okolnosti smrti Sandry Youngovej,“ uvádza sa v správe. Pred zistením zhody vyšetrovatelia, ktorí sa prípadom a pozostatkami zaoberali v priebehu rokov, dokázali predpovedať pohlavie a s rozvojom technológií predpovedali v roku 2021 aj charakteristiky jej tváre.

„Toto je ďalší príklad inovatívnych spôsobov, ako môže úrad ME a vyšetrovacia genetická genealógia pomôcť obyvateľom Oregonu nájsť uzavretie,“ povedal Vance. „Táto technológia dáva vyšetrovateľom silnú možnosť pomôcť všetkým oregonským úradom s vyriešením záhadných prípadov.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie