fbpx

„Zamestnanci dostávajú peniaze, aby boli ticho.“ Skrytý škandál znásilňovania v indických väzniciach

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com

Väzenkyne sú „dodávané“ mužským väzňom väzníc v Západnom Bengálsku, sexuálne zneužívanie je samozrejmosťou a vo väzení sa rodia stovky detí. Ale ženy sa príliš boja hovoriť. Prípad zverejnil The Guardian.

Keď bol Tapas Kumar Bhanja v roku 1990 poverený vyšetrovaním podmienok v preplnených väzniciach Západného Bengálska, nebol pripravený na to, čo objavil. Ženy vo väzniciach boli podľa teraz 66-ročného právnika sexuálne zneužívané mužskými väzňami. Mnohé z tých, čo prežili, po útokoch porodili.

Znásilnili ju policajti cestou zo súdu

Lucy (nie je jej skutočné meno) mala 13 rokov, keď ju dobre situovaná rodina, pre ktorú pracovala ako pomocná sila v domácnosti, nahlásila polícii s údajnou krádežou. „Bolo to takmer pred 25 rokmi,“ hovorí Lucy, ktorá má poruchu reči a zdvihne prsty, aby naznačila čísla. Po mesiaci zadržiavania vo väzení pre dospelých bola Lucy odvezená v policajnej dodávke, aby sa postavila pred súd, v sprievode dvoch policajných úradníkov.

Na spiatočnej ceste zo súdu Lucy zapchali ústa a so zaviazanými očami ju znásilnili dvaja policajti a vodič dodávky. Po oznámení úradov bola premiestnená do vládneho útulku. O osem mesiacov neskôr Lucy porodila dcéru. Tridsaťštyri rokov po začatí prvého vyšetrovania na žiadosť najvyššieho súdu v Kalkate Bhanja hovorí, že útrapy žien v indických väzniciach môžu byť teraz ešte horšie. „Sexuálne zneužívanie uväznených žien je v Západnom Bengálsku stále realitou,“ hovorí Bhanja. „Ženy sú vo väzbe sexuálne obťažované. Ešte začiatkom roku 2020 mi viac ako tucet uväznených žien, s ktorými som robil rozhovor v Západnom Bengálsku, súkromne povedalo, že všetky boli vo väzbe napadnuté a otehotneli.“

Západné Bengálsko má len jedno väzenie výhradne pre ženy, známe ako „nápravný ústav“. Inde v štáte je približne 1 885 väzenkýň držaných v sekciách mužských väzníc, kde majú bohatí alebo mocní väzni často privilégiá, ktoré im umožňujú prístup do iných oblastí. Zneužívanie sa podľa Bhanju začína v deň, keď sú ženy poslané do väzenia, keď prechádzajú cez mužské oddelenia, aby sa dostali do ženských priestorov.

Vláda obvinenia považuje za nesprávne a ponižujúce

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie