fbpx

Veľká zmena pre slovenský Facebook a Instagram. Dezinformáciám chcú dať stopku, takto to bude vyzerať

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

Od marca sa už dezinformácie nebudú šíriť tak ľahko. Meta na Slovensku rozširuje spoluprácu s tretími stranami, aby overovali fakty príspevkov. U nás sa o to bude starať demagog.sk. Takto to bude po novom fungovať.

Demagog.sk je slovenská organizácia na overovanie faktov. Je certifikovaným členom IFCN (International Fact-Checking Network).

„Sme radi, že sa Demagog.sk pripája k nášmu programu overovania faktov na Slovensku a bude naďalej pomáhať Slovákom pochopiť kľúčové súvislosti toho, čo čítajú na internete,“ povedal Patrik Tovaryš, Public Policy Manager v spoločnosti Meta pre Slovensko.

Podľa demagog.sk budú zamestnávať iba fact-checkerov, ktorých rodným jazykom je slovenčine. Úlohou bude hodnotiť a kontrolovať presnosť obsahu na Slovensku.

Meta sa s dezinformáciami snaží bojovať. Aj preto spolupracuje s viacerými nezávislými organizáciami na overovanie faktov z celého sveta.

Po novom to bude vyzerať tak, že ak fact-checker vyhodnotí, že obsah je nepravdivý, Facebook či Instagram ho automaticky zobrazí vo feede nižšie. Tým zastaví alebo spomalí šírenie dezinformácií a uvidí ho menej ľudí.

„V súčasnosti spolupracujeme s takmer 100 partnermi na overovanie faktov vo viac ako 60 jazykoch na celom svete a tieto aktivity naďalej rozširujeme. Demagog.sk bude dôležitým členom programu a pripojí sa k úspešným partnerstvám, ktoré už na Slovensku máme,“ dodala Sophie Eyears, Strategic Partner Development Manager v oddelení Meta News Integrity.

Stránkam a účtom, ktoré stále nepravdivý obsah vytvárajú či šíria, sa zníži ich dosah a odstráni možnosť zarábať a inzerovať na platforme. Pozor, fact-checkeri žiadne účty ani stránky nebudú odstraňovať. Ak však bude príspevok nepravdivý, upozornia ľudí a zazdieľajú ho ako klamlivý a zavádzajúci obsah.

„Od vzniku portálu Demagog.sk sa snažíme bojovať proti nepravdám a zavádzaniu vo verejnej diskusii. Spoluprácu so spoločnosťou Meta, vďaka ktorej sa zameriame na misinformácie šírené na sociálnych sieťach, vnímame ako ďalší krok k napĺňaniu našej misie,“ hovorí Veronika Frankovská, projektová manažérka Demagog.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie