fbpx

Nulový ostrov: Má ísť o miesto, kde sa strácajú všetky dáta. Čo sa tu naozaj nachádza?

Na internete už niekoľko rokov koluje legenda o takzvanom Nulovom ostrove. Zdroj: X

Na internete už niekoľko rokov koluje legenda o takzvanom Nulovom ostrove, ktorý sa nachádza v mieste, kde sa pretína poludník a rovník. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo tu však môžete nájsť v skutočnosti?

Nie je to skutočný ostrov, hoci ak by ste chceli, mohli by ste sa na jeho miesto plaviť. Existujú mnohé konšpiračné teórie, ktoré sa snažia vysvetliť javy týkajúce sa oceánov či stratených oblastí. K jednej z nich patrí aj legenda o takzvanom Nulovom ostrove, ktorý mnohí označujú za lokalitu, kde sa strácajú všetky dáta.  Ako informoval portál IFLScience, pravda o tomto mieste je však úplne iná. Hoci ho na digitálnych mapách môžete nájsť, zrejme vás prekvapí, o čo v skutočnosti ide.

Je to skrytá lokalita

Nulový ostrov sa nachádza približne 650 kilometrov od pobrežia africkej Ghany, pričom je súčasťou Guinejského zálivu. Leží na geografických súradniciach 0° severnej zemepisnej šírky a 0° východnej geografickej dĺžky.

Znamená to, že ide o presný kartografický stred Zeme, v ktorom sa pretína rovník a nultý poludník. Hoci existujú mnohé konšpiračné teórie, podľa ktorých sa na tomto mieste nachádza stratený ostrov či anomália pripomínajúca Bermudský trojuholník, v skutočnosti je pravda iná.

Žiadna pevnina

Ako vysvetľuje blog americkej knižnice Kongresu, popularita tohto miesta súvisí s digitálnymi mapami. Fungujú totiž tak, že ak zadáte chybné súradnice miesta, automaticky k nim priradia základnú lokalitu. Aj keď často ide len o preklep, takéto chybné údaje môžu spôsobiť množstvo problémov a zmätok. Preto systémy vyhodnotili, že v prípade väčšiny chýb alebo neúplných záznamov budú dáta priradené k súradniciam 0°N 0°E. Takýmto spôsobom sa lokalita stala identifikátorom problematických alebo chybných kódov na mapách.

To si všimli aj analytici údajov, ktorí ju začali žartovne nazývať Nulový ostrov. Hoci nie je jasné, kedy presne táto prezývka vznikla, prvýkrát sa jej označenie objavilo v roku 2011 v databáze Natural Earth, mape spravovanej dobrovoľnými geografmi.

„Je to fiktívny ostrov s rozlohou 1 meter štvorcový, ktorý sa nachádza pri Afrike, kde sa pretínajú rovník a nultý poludník,“ uviedli.

Nulový ostrov pritom nie je ani skutočnou pevninou. Ak by ste teda chceli toto miesto navštíviť, narazili by ste na veľkú bóju.(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie