fbpx

Varovné znamenia. Autá týchto farieb sa najčastejšie stávajú účastníkmi dopravných nehôd

Vedeli ste, že aj farba auta môže mať vplyv na jeho nehodovosť? Zdroj. Pexels

Vedeli ste, že aj farba auta môže mať vplyv na jeho nehodovosť. Tvrdí to štúdia. Odborníci hovoria, že vyčnievať farbou z davu sa nemusí vždy vyplatiť.

O výsledkoch tejto štúdie informuje portál The Sun. Výskumníci v rámci štúdie skúmali záznamy tisícov vozidiel v rámci webovej stránky carVertical, ktorá zhromažďuje informácie o autách z krajín Európy, USA i Austrálie, od roku 2020 do februára 2024.

Na základe záznamov zistili, že takmer pätina ojazdených vozidiel (18,4 percenta) mala záznam o poškodení. Najviac havarovanými autami boli podľa analyzovaných údajov žlté autá. Išlo o 22,7 percenta vozidiel. Ako druhá farba nasledovala červená s 18,8 percentami a potom čierna s 18,4 percentami.

Podľa odborníka na automobily Matasa Buzelisa sú žltá a červená farba voľbou vodičov, ktorí chcú vyčnievať z davu.

„Tieto farby sú obľúbené aj v športových vozidlách, ktoré môžu vodičov zvádzať k vyššej rýchlosti a risku nehody. Tieto farby sú obľúbené aj v športových autách, ktoré môžu vodičov zvádzať k vyššej rýchlosti a riskovať nehodu.“

Na opačnej strane rebríčka, teda farby áut, ktoré sa stávajú najmenej účastníkmi dopravnej nehody, sú autá hnedej farby (13,9 percenta), modrej (15,6 percenta) a sivej (15,8 percenta).

Dodal, že biele a sivé vozidlá utrpeli menšie škody, „možno preto, že je ľahšie ich spozorovať v noci“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie