fbpx

Poľský traktorista vyzýval Putina, nech obnoví všade poriadok. Hrozí mu päť rokov

Na snímke traktor s transparentom odkazujúcim na Putina, aby urobil poriadok s Ukrajinou a Bruselom. Zdroj: X/@molfar_agency

Poľskému roľníkovi, ktorý na protestnú blokádu výjazdu z diaľnice prišiel s traktorom ozdobeným sovietskou vlajkou a proruským transparentom, hrozí až päť rokov väzenia. V piatok to uviedla poľská televízia TVN 24. Muž vyzýval ruského diktátora Vladimira Putina, aby zatočil s Ukrajinou, Bruselom a poľskými vládcami.

Poľská prokuratúra poľnohospodárov obvinila z verejného vyzývania na rozpútanie vojny proti Poľsku, verejného schvaľovania vojny Ruska proti Ukrajine a verejného propagovania totalitnej ideológie.

Traktor so spomínaným transparentom sa objavil počas utorkových protestov poľských roľníkov proti politike Európskej únie a dovozu lacných potravín z Ukrajiny, konkrétne medzi traktormi na výjazde z diaľnice A1 pri sliezskej dedine Gorzyczki.

Cestu tam blokovala stovka traktorov, na jednom z nich bola vlajka Sovietskeho zväzu a transparent s nápisom: „Putin, zatoč s Ukrajinou a Bruselom a s našimi vládcami.“

Roľník Piotr G. si podľa poľskej tlače vypočul obvinenie, odmietol však poskytnúť vysvetlenie. Prokuratúra naňho uvalila dohľad a majetkovú kauciu, uviedla hovorkyňa prokuratúry Joanna Smorczewská.

„Prokurátor usúdil, že počínanie muža predstavuje vyzývanie k útočnej vojne a schvaľovanie agresívne vojny Ruska proti Ukrajine a propagovanie totalitnej ideológie,“ dodala hovorkyňa.

Transparent zabavila polícia ako dôkaz. Polícia uistila, že potláčanie zločinov z nenávisti patrí medzi jej súčasné priority a že každý páchateľ takéhoto trestného činu bude pohnaný na zodpovednosť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie