fbpx

Nemecko dalo zelenú konope na rekreáciu, ľudia môžu mať doma až 50 gramov

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com

Nemecko od 1. apríla čiastočne legalizuje konzumáciu konope na rekreačné účely. Poslanci Spolkového snemu v piatok aj napriek odporu opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU schválili možnosť mať doma až 50 gramov tejto drogy a pestovať pre svoju potrebu najviac tri rastliny. Vzniknúť môžu aj pestovateľské kluby, ktoré pre svojich členov môžu mesačne produkovať 25 kilogramov konope.

V debate pred hlasovaním presviedčal spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach poslancov o nevyhnutnosti čiastočne legalizovať konzumáciu aj pestovanie konope do poslednej chvíle.

„Sledujeme tým dva ciele. Tým prvým je boj proti čiernemu trhu. Druhým cieľom je lepšia ochrana detí a mládeže,“ povedal Lauterbach.

Podľa ministra nemožno pokračovať so súčasným stavom. „Keď sa pozrieme na mládež a deti, tak v rokoch 2011 až 2021, teda za desať rokov, počet konzumentov v tejto obzvlášť ohrozenej vekovej skupine stúpol o päťdesiat percent. Vo veku od 18 a 25 rokov stúpol za desať rokov o 100 percent,“ uviedol minister.

Deti a mládež sa k marihuane ľahko dostávajú vďaka čiernemu trhu, takto ponúkané produkty sú ale podľa ministra značne znečistené. „Obsahujú toxické koncentrácie,“ povedal Lauterbach.

„Môžeme strčiť hlavu do piesku a môžeme o tom debatovať v krčmách, nič z toho ale nevyrieši jediný problém,“ povedal minister, podľa ktorého je jedinou správnou cestou čiastočná legalizácia.

„Vznikne tak alternatíva k čiernemu trhu. Navyše sa zameriame na osvetu s tým, čo marihuana robí s detskými mozgami. Sprísnime aj tresty pre tých, ktorí ju budú organizovane predávať deťom a mládeži,“ uviedol.

Lauterbach poznamenal, že chápe, že to nie je ľahké rozhodnutie. „Ale aj odborníci na závislosti hovoria, že sa musíme po tejto ceste vydať. Musíme sa zbaviť tabuizácie a trestania,“ dodal.

Návrh neznamená úplnú legalizáciu konope

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie