fbpx

Buldozéry ničia staroveké náleziská v Afganistane. Taliban dovoľuje rabovanie

Miesto, kde stáli najväčšie sochy Budhu na svete. Symbol deštruktívneho prístupu Talibanu ku kultúrnemu dedičstvu z obdobia jeho prvej vlády. Zdroj: X/UNESCO

Vláda hnutia Taliban ničí archeologické náleziská, hoci sľubovala ochranu starobylého dedičstva Afganistanu. Podľa vedcov z Chicagskej univerzity ale na niektoré miesta vošli buldozéry, aby umožnili systematické rabovanie.

Radikálne hnutie Taliban, ktoré už viac ako dva roky fakticky riadi Afganistan, pokračuje vo zvyku z čias svojej predchádzajúcej vlády a ničí unikátne historické dedičstvo tejto krajiny. Vedci z Chicagskej univerzity majú nové satelitné snímky dokazujúce rabovanie pamiatok, píše BBC.

Medzi poškodenými miestami sú aj staroveké sídla z neskorej doby bronzové a železné – niektoré z nich sú staršie ako tri tisícky rokov. Väčšina identifikovaných lokalít sa nachádza v severoafganskej oblasti Balch, ktorá bola pred viac ako dvoma tisícročiami srdcom Baktrie. Oblasť bývala centrom zoroastrickej viery i budhistického učenia. Neskôr sa Balch stal významným islamským mestom.

V Afganistane sa podarilo identifikovať viac ako 29 tisíc archeologických nálezísk. V roku 2001 Taliban šokoval celý svet, keď počas svojej prvej vlády vyhodil do povetria 1500 rokov staré bámjánske Budhu, kedysi najväčšie stojace sochy Budhu na svete. Keď sa však o dve desaťročia neskôr Taliban vrátil, vyhlásil, že bude rešpektovať starobylé dedičstvo krajiny.

Výskumníci z Centra pre ochranu kultúrneho dedičstva Chicagskej univerzity od roku 2018 na satelitných snímkach pozorujú „škvrny“, ktoré považujú za buldozéry, pretože sa objavujú a miznú v priebehu času a zanechávajú za sebou stopy.

Plochy čerstvo zrovnané buldozérom so zemou sa potom objavujú na neskorších snímkach a sú pokryté jamami vykopanými drancovníkmi, vysvetlil podľa BBC riaditeľ centra Gil Stein.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie