fbpx

Nový spor s Londýnom: Škandináviu rozrušilo obmedzenie rybolovu

Úhor slučkovitý je obľúbenou potravou napríklad aj mníšika bielobradého. Zdroj: UNSPLASH/georgeclerk

Dánsko tvrdí, že britský zákaz lovu úhorov slučkovitých diskriminuje jeho rybárov, ktorí prídu o 18 miliónov eur. Londýn argumentuje ochranou prírody, zákaz lovu v chránenej oblasti Dogger Bank mu odporúčajú ekológovia.

Dánska aj švédska vláda žiadajú Brusel, aby zasiahol v ich prospech v rybárskom spore s Londýnom. Britský zákaz lovu úhorov slučkovitých v oblasti Dogger Bank v Severnom mori sa totiž dotkne predovšetkým ich priemyslu, pretože britskí rybári už tam tieto drobné ryby loviť nesmú.

O spore informoval britský denník The Financial Times s tým, že sa preberal aj na pondelkovom zasadnutí únijných ministrov zahraničia. Návrh severských krajín podľa neho podporilo niekoľko ďalších pobrežných členských štátov.

Dánsky minister zahraničia Lars Løkke Rasmussen svojim náprotivkom z Únie na zasadnutí povedal, že musí „zaujať spoločnú pozíciu, aby sa zabránilo de facto erózii rybolovných práv“. Zákaz rybolovu bude podľa neho dánskych rybárov aj spracovateľský priemysel stáť 18 miliónov eur.

„Je to poníženie pre EÚ,“ pridal sa k svojmu ministrovi Sven Erik Andersen, predseda Dánskeho rybárskeho zväzu. „S dohodou o brexite dánski rybári draho zaplatili za prístup do britských vôd. Spojené kráľovstvo teraz dohodu porušuje,“ argumentoval. Dáni preto žiadajú, aby proti Londýnu zasiahla Európska komisia.

Britov doháňa brexit

V britskom prístave Dover, ktorý je pre Britov vstupnou bránou do pevninskej Európy, sa v lete tvorili niekoľkohodinové kolóny. Hraničné kontroly, ktoré boli po brexite obnovené, totiž výrazne spomaľovali prechod hraníc.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie