fbpx

Rutte už má nakročené do čela NATO, podporili ho Británia aj Biden

Joe Biden podporuje Marka Rutteho ako nového šéfa NATO (nahradil Jensa Stoltenberga, ktorého mandát sa končí). Zdroj: X/Carine Knapen

Britská vláda podporuje kandidatúru dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho na pozícii šéfa Severoatlantickej aliancie, potvrdilo britské ministerstvo zahraničia. Bruselský web Politico v stredu napísal, že Rutte už si zaistil podporu dvoch tretín členských štátov NATO vrátane Bieleho domu. Ten však zatiaľ svoju podporu nevyjadril nahlas.

„Rutte je v alianci veľmi rešpektovaný, má referencie v oblasti obrany a bezpečnosti a zaistí, aby aliancia zostala silná a pripravená zabezpečiť obranu a odstrašiť nepriateľa,“ povedal agentúre AFP zdroj z britskej vlády.

Politico si myslí, že Bidenova priazeň pravdepodobne zaistí Ruttemu podporu ďalších členov NATO po mesiacoch, kedy sa meno holandského premiéra objavovalo po boku ďalších európskych lídrov, ktorí by sa postu generálneho tajomníka mohli ujať.

Po sérii rokovaní má 57-ročný Rutte podľa Politico teraz podporu viac ako 20 z celkom 31 členov NATO. O šéfovi Aliancie sa rozhoduje jednomyseľne a Rutte teda potrebuje získať aj hlasy zostávajúcich zhruba desiatich krajín.

Výhrady k jeho postojom majú Turecko, Maďarsko a nejasný je názor pobaltských štátov, tvrdí Politico. Podľa bruselských zdrojov diskusia nie je uzavretá, ale holandský politik má pomerne silnú pozíciu.

Rutte stál 13 rokov na čele holandskej vlády. Už pred minuloročnými novembrovými holandskými voľbami, v ktorých zvíťazili pravicoví populisti Geerta Wildersa, oznámil, že sa z domácej politiky stiahne.

Stoltenbergov mandát bol vlani v júli štvrtýkrát predĺžený, aby obranná aliancia nemenila svoje vedenie počas vojny na Ukrajine. Stoltenberg nakoniec skončí 1. októbra tohto roku. Okrem Rutteho médiá ako Stoltenbergovho možného nástupcu spomínali najmä estónsku premiérku Kaju Kallasovú a bývalého lotyšského premiéra Krišjánisa Karinša. Obaja naznačili, že by o funkciu stáli, ale podľa serveru Politico sa o to nakoniec neusilujú.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie