fbpx

VIDEO: Požiar domu vo Valencii si vyžiadal zatiaľ štyri obete, ďalší ľudia sú nezvestní

Na snímke horiaci obytný dom vo Valencii 22. februára 2024. Príčina požiaru a prípadné obete nie sú známe. Zdroj: TASR/AP

Najmenej štyria ľudia zomreli pri požiari, ktorý vo štvrtok zachvátil viacpodlažný bytový komplex vo Valencii na juhovýchode Španielska. S odvolaním sa na záchranárov o tom v piatok informovala agentúra AFP. Najmenej 14 ľudí bolo zranených, ďalších 19 ľudí je nezvestných, napísal španielsky denník El País. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Požiar vznikol v priestoroch na štvrtom podlaží, ale rýchlo sa rozšíril po celej budove. Polícia zablokovala prístup do oblasti, aby uľahčila príchod záchranných vozidiel.

Záchranári, ktorí dostali hlásenie krátko po 17.30 h, ľudí prostredníctvom sociálnych sietí vyzvali, aby sa nepribližovali k miestu požiaru, kam premiestnili aj poľnú nemocnicu.

„Môžeme potvrdiť, že sú na mieste štyria mŕtvi,“ povedal novinárom zástupca riaditeľa regionálneho odboru pre mimoriadne udalosti Jorge Suárez Torres. Úrady podľa neho pracujú s rodinami nezvestných, aby zistili, kde sa nachádzali v čase, keď budovu zachvátili plamene.

Podľa španielskych médií telá mŕtvych pomohli nájsť drony. Hasiči môžu kvôli vysokým teplotám pracovať iba mimo budovy, dodal Suárez.

Lekári ošetrili 14 ľudí vrátane 7-ročného dieťaťa s rôznymi stupňami zranenia, 12 ľudí bolo prevezených do nemocníc. Šesť z nich sú hasiči.

Požiar prepukol vo štvrtok a plamene živené silným vetrom rýchlo, zhruba za pol hodiny, zachvátili celú 14-podlažnú budovu. Zhorela aj priľahlá druhá časť bytového komplexu, vystavaného v roku 2008, ktorá má 12 poschodí. Podľa El País je v dome 138 bytov, ktoré mohlo obývať až 450 ľudí.

Denník El País cituje odborníka na stavebné konštrukcie Davida Higueru, podľa ktorého všetko nasvedčuje tomu, že príčinou rýchleho šírenia požiaru bol materiál použitý na fasáde. Ide o hliníkové platne so syntetickým izolátorom, ktorý je „veľmi horľavý“.

https://twitter.com/Doct_Tricornio/status/1760906080698187782

(Video pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie