fbpx

Ak radi chodíte do lesa, majte sa na pozore. Medvede sa prebúdzajú zo zimného spánku

Na snímke medveď hnedý. Zdroj: TASR - František Iván

Riziko, že dôjde k nepríjemnému stretu s medveďom, opäť narastá. Začínajú sa totiž prebúdzať zo zimného spánku, niektorí ho ani nemali. Preto treba dbať na väčšiu obozretnosť a vyhýbať sa hustejším porastom. Upozorňuje na to RTVS.

Po takmer polroku je to tu a hnedý mackovia sa prebúdzajú z dlhého spánku. Okamžite sa začnú ohliadať za potravou, niektorí dokonca ani nespali.

„Celú zimu bolo poznať na snehu aj krížom cez turistické chodníky stopy medveďov, to je úplne bežné. Je to obdobie, keď medvedice majú mladé,“ uviedol pre RTVS lesník Pavol Kostúr.

Stopy po medveďoch videli v obci Poniky pri Banskej Bystrici, kde sa pohybuje niekoľko jedincov. „Máme taký kuriózny prípad v Malej doline, v časti Ponickej huty, kde za posledným domom 100 metrov má mladý samec brloh, kde ho trošku vyrušili naši lesníci,“ informovala starostka obce Poniky Jana Ondrejková.

Zo zimného spánku sa zobúdzajú aj ľudia

S príchodom jari sa do lesov začne vyberať aj čoraz viac turistov. Preto treba byť obozretnejší. Stále však platí, že medveď sa vás bojí minimálne tak veľmi ako vy jeho. „Stretol som už trikrát medveďa, ale vždy on ušiel,“ povedal jeden z turistov.

Pozor si treba dať aj na neoznačené trasy. „Predovšetkým sú to miesta, kde sú mladiny, kde je neprehľadný terén. Čiže nejaké strže, veľa mŕtveho dreva, zlomy, vývraty, ale aj miesta, kde je skalnatý terén, kde sú tie brlohy časté,“ ozrejmil Pavol Kostúr.

Ak medveďa stretnete, hlavne nerobte prudké pohyby. Tie by ho mohli vyprovokovať. „Zachovať duchaprítomnosť, pomaly ustupovať, ale sledovať stále toho medveďa a pomaličky sa vzďaľovať, nič iné sa v tomto nedá robiť,“ upovedomil Kostúr.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie