fbpx

Na Slovensku by sa mal zaviesť nový výpočet cien vody. Niektorí ľudia nárast pocítia

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com

Na Slovensku by sa tento rok mohol zmeniť výpočet cien vody. Mali by sa doň premietnuť aj náklady vodárenských spoločností. Ceny však neporastú plošne. Informoval o tom web RTVS

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík pre RTVS potvrdil, že sa s vodármi o téme diskutuje. Podľa jeho slov však nepôjde o výrazné zdražovanie.

Po novom by mala cena vody zohľadňovať nielen reálnu spotrebu, ale aj fixné náklady. „Znamená to, že máte privedenú ku sebe vodovodnú prípojku, ktorú musel niekto zriadiť, ktorú musí niekto udržiavať. Na tej vodovodnej prípojke je nejaký vodomer, ktorý je treba ciachovať, treba to potrubie čistiť, treba sa o tú vodu starať,“ vysvetlil Holjenčík.

Ceny neovplyvnia všetkých

Ceny nebudú rásť plošne, avšak odberatelia s nulovými faktúrami už počítať nemôžu.

„Zvyšovanie cien určite nebude hroziť tým odberateľom, ktorí vodu pravidelne odoberajú, napríklad obyvatelia bytoviek. Tým, že sa zavedie fixná zložka, budú postihnutí tí obyvatelia, ktorí majú nehnuteľnosti, ktoré nevyužívajú, alebo majú studne, čiže majú nulové odbery,“ uviedla vedúca kancelárie Asociácie vodárenských spoločností Ivana Mahríková.

„Obdobný mechanizmus existuje v iných regulovaných sieťových odvetviach. V tomto ohľade je vodárenstvo výnimkou. Z tohto pohľadu dáva minimálne zmysel o tejto téme aspoň uvažovať,“ povedal šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Chýbajú im peniaze

Ceny vody na Slovensku patria k najnižším v Európskej únii. Upozorňujú na to samotní vodári. „My dnes máme vodné-stočné bez DPH okolo 2,60 – 2,70 eura. V Čechách je to okolo šesť až sedem eur,“ uviedol riaditeľ spoločnosti TAVOS Vladimír Púčik.

Investičný dlh sa už vyšplhal na zhruba päť miliárd eur. Potrubia a rúry, v ktorých tečie pitná voda, už dosluhujú a roky im chýbajú peniaze na modernizáciu.

„Vyrobíme milión kubíkov vody. Z toho máme 310-tisíc kubíkov stratu, k zákazníkovi sa nedostane,“ dodala Mahríková.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie