fbpx

Vodičský preukaz zadarmo? Tieto skupiny Slovákov spĺňajú podmienky

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Slovenský vodičský preukaz

Vidina vodičského preukazu zdarma je pre mnohých Slovákov naozaj veľkým lákadlom. Zadarmo môžu vybrané skupiny občanov získať aj rozšírenia preukazu, ak určitú skupinu oprávnenia už majú. Vieme, ktoré skupiny Slovákov môžu požiadať o vodičský preukaz zadarmo. 

Vodičské preukazy zadarmo môžu mnohí aktuálne získať vďaka novej rezortnej autoškoly Ministerstva vnútra SR. Správu priniesol portál Pravda. Preto záujemcovia musia byť najmä z ministerstva vnútra, príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru.

O rezortnej autoškole sme už informovali. Fungovať by mala začať od prvého polroka 2024, zaregistrovali ju už aj na ministerstve dopravy.

„Kurzy v súčasnosti ešte neprebiehajú, pretože je potrebné vypracovať a aktualizovať interné predpisy zabezpečujúce riadny chod autoškoly,“ vysvetlil rezort pre denník Pravda. Rezort uviedol, že dôvodom zriadenia rezortnej autoškoly je možnosť interného školenia a výučby vodičov, ale aj úspora financií.

Vodičák zadarmo môžete získať aj mimo rezortnej autoškoly

Štát pripravuje nový príspevok. Ten by mal umožniť podobnú finančnú podporu ako v rámci projektu „Nestrať prácu, vzdelávaj sa“. Nový príspevok preplatí profesionálnym vodičom náklady za vodičák a spustiť by ho mali čoskoro.

Pozor, pôjde len o vybraných vodičov. Podpora totiž nebude platiť pre záujemcov o vodičské preukazy skupiny B. Štát chce podporiť kvalifikovaných vodičov iných typov vozidiel

Je potrebné splniť dve podmienky:

  1. Správne vyplnená žiadosť,
  2. registrácia na úrade práce ako záujemca o zamestnanie alebo ako uchádzač o prácu.

Toto rozdelenie umožňuje žiadať o vodičský preukaz zdarma aj zamestnaným jednotlivcom, rodičom na materskej dovolenke a študentom stredných alebo vysokých škôl.

Ďalšia možnosť pre získanie vodičáku zdarma

Slovákom môže pomôcť aj úrad práce. Stačí si vybrať rekvalifikačný kurz, o ktorý má človek záujem. Podmienkou je, ak za posledných 5 rokov nebol uhradený cez Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príspevok na rekvalifikáciu alebo vzdelávanie s tým istým zameraním, o ktoré má teraz záujem.

Pozor však v prípade, ak máte záujem absolvovať rekvalifikáciu zameranú na špeciálne manažérske kompetencie a projektové riadenie, rozvoj komunikačných a sociálnych zručností, vodičské oprávnenie typu B a rekvalifikáciu realizovanú dištančnou formou. Vtedy vás úrad nepodporí. Nesmieš byť ani vysokoškolák, ktorý študuje externe.

Úrad má jasne predpísaný formulár, ktorý musí osoba vyplniť. Časť A tejto požiadavky vypĺňa žiadateľ. Časť B obsahuje potvrdenie poskytovateľa rekvalifikácie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie