fbpx

Dobyli sme predmostie pri Chersone, tvrdí Putin. Chvastáte sa, oponujú Ukrajinci

Ukrajinskí vojaci na člnoch na rieke Dneper v Chersonskej oblasti. Zdroj: TASR/AP, Alex Babenko

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina o dobytí obce Krynky na juhu Ukrajiny, kde ukrajinské jednotky v predchádzajúcich mesiacoch vytvorili malé predmostie na ľavom, juhovýchodnom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti. Velenie južného zoskupenia ukrajinských síl naopak oznámilo, že naďalej drží pozície na ľavom brehu Dnepra a že ruské útoky boli neúspešné.

„Táto osada na ľavom brehu Dnepra je prakticky, dobre, nie prakticky, ale úplne pod našou kontrolou,“ oznámil neskôr Putin podľa agentúry TASS. A vyzval zostávajúcich ukrajinských vojakov, aby nedúfali v evakuáciu, ale vzdali sa.

Ukrajinská agentúra Unian označila vyjadrenie „ruského diktátora“ za cynické vzhľadom na čerstvé správy o strieľaní zajatých a zranených ukrajinských vojakov a denník Ukrajinska pravda považuje vyjadrenie ruského ministra za „chvastanie“.

Hlásenie ruského ministra o dedine Krynky nasledovalo po víkendovom ruskom dobytí mesta Avdijivka pri Donecku, ktorý Rusi okupujú od jari 2014. Ruské sily prešli na jeseň do útoku po tom, čo ukrajinská protiofenzíva zahájená vlani v júni nedosiahla významnejšie zmeny situácie. Putin podľa agentúr naliehal na rozvíjanie úspechu u Avdijivky.

Ukrajinské sily v súčasnosti čelia nedostatku munície, pretože novú americkú vojenskú pomoc blokujú prívrženci bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Kongrese, pripomenula agentúra AFP. Ruské sily v súčasnosti podľa vyjadrenia vojenských predstaviteľov, správ médií a analytikov útočia prinajmenšom na troch úsekoch frontu. Rusko sa snaží rozdrviť ukrajinské sily vo chvíli, keď Kyjev zvažuje novú mobilizáciu, poznamenala agentúra Reuters.

Najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny si podľa odhadov vyžiadal životy desiatok tisíc vojakov na oboch stranách, spôsobil smrť tisícov civilistov a milióny ľudí vyhnal z domovov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie