fbpx

Požiarom v Kanade tuhá zima nevadí. Na juhozápade je ich rekordné množstvo

V roku 2023 v Kanade pri požiaroch zhorela plocha zhruba štyrikrát väčšia ako Slovenská republika. Zdroj: bbc.com/SONJA LEVERKUS

Aj uprostred tuhej zimy v Kanade poznať pozostatky minuloročnej sezóny lesných požiarov. Požiare totiž na rekordnom počte miest stále horia, aj pod hrubou vrstvou snehu. To podľa vedcov vyvoláva obavy, čo prinesie nadchádzajúce leto.

Ľudia, ktorí v zime prechádzajú po diaľnici mestom Fort Nelson v Britskej Kolumbii (BC), môžu vidieť – a cítiť – oblaky bieleho dymu, ktoré sa valia z pôdy okolo nich. Sonja Leverkusová, hasička a vedkyňa, ktorá je obyvateľkou tohto malého mestečka na severovýchode Britskej Kolumbie, pre BBC opísala, ako v novembri cestovala autom počas snehovej búrky, ale sneh nemal bielu farbu.

Podľa nej bol sneh skôr modrošedý, a to kvôli dymu, ktorý sa nachádzal vo vzduchu. „Nikdy som nezažila snehovú búrku, ktorá by bola cítiť dymom,“ povedala Leverkusová, ktorá žije na severe regiónu viac ako 15 rokov. Dodala, že dym bolo vidieť aj v krutých mrazivých dňoch, keď teploty klesli až na -40 stupňov Celzia.

Tieto požiare nie sú ničím neobvyklým. Za posledných 10 rokov sa v Britskej Kolumbii vyskytlo v priemere päť alebo šesť požiarov, ktoré pokračovali v horení aj počas chladných mesiacov, tvrdia odborníci. V januári však provincia zaznamenala bezprecedentné maximum 106 aktívnych požiarov, čo medzi vedcami zaoberajúcimi sa požiarmi vyvoláva obavy, čo budú tieto tlejúce požiare znamenať pre nadchádzajúcu sezónu lesných požiarov.

Väčšinaz nich sa obvykle pred jarou uhasí sama, no podľa údajov provincie, na ktoré sa odvoláva BBC, ich dodnes horí 91. Tie, ktoré do marca nevyhasnú, by sa mohli znovu naplno rozhorieť, hneď ako sa sneh roztopí a budú vystavené prístupu vzduchu.

Vedci preto varujú, že môžu prispieť k skorému začiatku sezóny lesných požiarov. Aj susedná provincia Alberta zaznamenáva nárast týchto zimných požiarov. Na začiatku februára ich tam horelo 57, čo je takmer desaťkrát viac, než je päťročný priemer.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie