fbpx

Z vraždy prezidenta je obžalovaná jeho vdova aj expremiér a exšéf polície

Na archívnej snímke zo 7. februára 2017 nový haitský prezident Jovenel Moise a jeho maželka Martine sa účastnia na prezidentskej inaugurácii v haitskej metropole Port-au-Prince. Sudca vyšetrujúci zavraždenie haitského prezidenta Jovenela Moisa v júli 2021 vydal v pondelok záverečnú správu, v ktorej žaluje za atentát okrem iných vdovu po prezidentovi Martine Moisovú, expremiéra Clauda Josepha a bývalého šéfa haitskej štátnej polície Léona Charlesa. Zdroj: FOTO TASR/AP

Sudca vyšetrujúci zavraždenie haitského prezidenta Jovenela Moisa v júli 2021 vydal v pondelok záverečnú správu, v ktorej žaluje za atentát okrem iných vdovu po prezidentovi Martine Moisovú, expremiéra Clauda Josepha a bývalého šéfa haitskej štátnej polície Léona Charlesa.

Charles, ktorý teraz slúži ako stály zástupca Haiti pri Organizácii amerických štátov, čelí najzávažnejším obvineniam: z vraždy, pokusu o vraždu, vlastnenia a nezákonného nosenia zbraní, zo sprisahania proti vnútornej bezpečnosti štátu a zo spolčovania so zločincami.

Vdova Moisová a expremiér Joseph sú obvinení zo spolupáchateľstva a spolčovania so zločincami. Očakáva sa, že zistenia sudcu ešte viac destabilizujú krajinu, ktorá už aj tak zápasí s vlnou násilia gangov a spamätáva sa z nedávnych násilných protestov žiadajúcich odstúpenie premiéra Ariela Henryho.

Celkovo bolo v 122-stranovej správe zverejnenej v pondelok obžalovaných takmer 50 podozrivých.

Ďalších 11 podozrivých bolo vydaných do USA a obvinených z vraždy, pričom traja z nich už boli odsúdení. Prokuratúra v USA označila atentát za sprisahanie zosnované na Haiti a v americkom štáte Florida, keď boli najatí žoldnieri, aby Moisa uniesli alebo zabili. V čase vraždy 7. júla 2021 v jeho súkromnom sídle neďaleko haitského hlavného mesta Port-au-Prince mal 53 rokov.

Martine Moïseová v prvom vyhlásení po útoku uviedla, že nájomní vrahovia chceli prezidenta a jeho rodinu zabiť kvôli tomu, že v krajine budoval infraštruktúru a organizoval voľby.

„Musíte byť zbabelými notorickými kriminálnikmi, že ste zabili prezidenta Jovenela Moïseho, bez toho aby ste mu dali šancu prehovoriť,“ povedala prezidentova manželka vo vyhlásení v kreolčine zverejnenom na Twitteri.

Sama pri útoku utrpela ťažké zranenia a bola prevezená do Miami na Floride. Agentúra AP uvádza, že vyhlásenie, ktoré je cez dve a štvrť minúty dlhé, odvysielala rozhlasové stanice na Haiti.

Atentátnici v noci vtrhli do nášho domu a doslova rozstrieľali môjho muža guľkami,“ opísala vdova. Jimmy Cherizier, ktorý vedie na Haiti mocné zoskupenie gangov G9, v nedeľu vyzval členov svojej organizácie a ďalších obyvateľov ostrovného štátu, aby sa kvôli vražde Moïseho bezodkladne zmocnili ulíc.

Podľa neho bola vražda prezidenta výsledkom domáceho a medzinárodného sprisahania proti haitskému ľudu. „Vyzývame všetky naše skupiny, aby sa mobilizovali,“ uviedol Cherizier.

Dodal, že prišiel čas, aby si ľudia vzali späť krajinu, ktorú im zobrali veľkí magnáti. Myslí tým zrejme podnikateľov sýrskeho a libanonského pôvodu, ktorí kontrolujú časť haitskej ekonomiky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie