fbpx

Nemecké letiská hlásia kvôli štrajku stovky zrušených letov. Odtiaľto dnes nepoletíte

Osobné lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa sa blíži k letisku s panorámou mesta v pozadí v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 14. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Kvôli štrajku pozemného personálu spoločnosti Lufthansa zrušili veľké nemecké letiská stovky letov. Vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý je najväčším letiskom v Nemecku, protest ochromil prevádzku. Letisko Berlín Brandenburg (BER) oznámilo, že v utorok neodbaví žiadny let spoločnosti Lufthansa.

„Prosíme cestujúcich, aby si pred cestou na letisko overili na webe spoločnosti Lufthansa štatút ich letu,“ uviedlo frankfurtské letisko. Očakáva odrieknutie 250 vzletov a pristátí.

K rušeniu spojov pristúpili aj ďalšie veľké letiská v Mníchove, Hamburgu, Berlíne, Düsseldorfe, Kolíne nad Rýnom/Bonne a Stuttgarte.

27-hodinový štrajk

27-hodinovým štrajkom sa personál spoločnosti Lufthansa snaží vybojovať vyššie mzdy.

„Kvôli varovnému štrajku pozemného personálu spoločnosti Lufthansa sú odrieknuté prílety a odlety tejto spoločnosti na BER,“ uviedlo berlínske letisko. To varovalo, že cestujúci musia počítať s možnými problémami aj počas stredajšieho dopoludnia. Štrajk za vyššie mzdy totiž skončí v stredu ráno o 07:10.

Podľa vyhlásenia spoločnosti Lufthansa môže dnešný protest doľahnúť až na 100 000 cestujúcich. Aerolinky predpokladajú, že sa im podarí zaistiť desať až dvadsať percent letového poriadku.

Chcú vyššie platy

Odborový zväz Verdi, ktorý k štrajku vyzval, požaduje pre 25 000 zamestnancov pozemného personálu spoločnosti Lufthansa zvýšenie miezd o 12,5 percenta a jednorazový protiinflačný bonus 3 000 eur. Posledná ponuka Lufthansy zahŕňala desaťpercentné zvýšenie miezd počas 12 mesiacov a spomínaný bonus 3 000 eur.

Nemecké médiá poznamenávajú, že pozemnému personálu mzdy za uplynulých 18 mesiacov vzrástli v priemere o 11,5 percenta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie