fbpx

Domino sa rúca, jasá Rusko po Avdijivke. A vedie úder z juhu

Na snímke ruskí vojaci kráčajú po odstranení mín v meste Avdijivka na Ukrajine v pondelok 19. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Takmer 50-tisíc vojakov, 364 tankov a päť lietadiel, taká je podľa ukrajinských zdrojov cena, ktorú Rusko zaplatilo za dobytie Avdijivky. Zatiaľ čo ruskí propagandisti sa radujú z veľkého víťazstva, Kyjev rieši ruské útoky na juhovýchode krajiny v Záporožskej oblasti.

Ukrajinské jednotky pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti sa v pondelok ocitli pod ťažkou paľbou Rusov. „Nepriateľ podnikol desať neúspešných útokov proti pozíciám ukrajinských síl pri Robotyne. Situácia je premenlivá, nepriateľ vedie ťažkú ​​paľbu,“ uviedol hovorca ukrajinských síl v oblasti Dmytro Lychovij.

Ukrajinským silám sa podľa neho podarilo odraziť útoky vedené so značným počtom obrnených vozidiel. Rusi ale teraz okrem obrnencov posielajú do útoku aj malé skupiny vojakov a „aktívne operuje“ aj ruské letectvo.

„Tieto snahy o ofenzívne akcie boli zastavené, nepriateľské sily boli zničené na okraji Robotyne,“ uviedol generál Oleksandr Tarnavskyj, ktorý velí tomuto úseku frontu. Ukrajinská armáda už skôr uviedla, že u Robotyne Rusi v posledných dňoch zhromaždili väčšie sily ako u Avdijivky.

Dobytie Robotyne vlani v auguste sa považovalo za najväčší úspech ukrajinskej minuloročnej ofenzívy. Ruské útoky na tejto časti frontu začali cez víkend, kedy ruská armáda dobyla mesto Avdijivka. Pri Avdijivke sa Rusi po dosiahnutí svojho taktického cieľa preskupujú a pravdepodobne premiestnia svoje jednotky odtiaľ na iné miesta frontu, odhadol hovorca Lychovij.

Rusi oslavujú dobytie Avdijivky

„Avdijivka je naša. Blesková operácia, v ktorej ruská armáda predviedla svoje najväčšie prednosti,“ vyžíval v sobotu populárny ruský vojenský bloger Starše Eddy a vyzdvihol jednotky Centrálneho vojenského okruhu, ktoré niesli hlavnú ťarchu dobývania mohutných defenzívnych línií.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie