fbpx

Lamantínom hrozí vyhynutie. V Kolumbii sa počet ohrozených druhov zdvojnásobil

Všetky druhy lamantínov sú ohrozené alebo im hrozí vyhynutie. Zdroj: X/Embassy of Mexico in India

Kolumbijský zoznam ohrozených živočíchov a rastlín sa od roku 2017 výrazne rozrástol. V Andách, dažďových pralesoch a na pobreží Tichého oceánu teraz žije celkom 2103 ohrozených druhov. Za sedem rokov sa ich množstvo zdvojnásobilo. Ohrozenie sú kel i juhoamerickí aj rastliny rodu klejovka. Pribudli aj druhy kriticky ohrozené. Zoznam bol aktualizovaný pri príležitosti konferencie OSN o biodiverzite, ktorú tento rok Kolumbia hostí na jeseň.

Zoznam ohrozených druhov zahŕňa aj dva druhy lamantína, karibského a širokonosého. Aj celý rad druhov rastlín rodu klejovka, ktoré sú pokladané za zraniteľné alebo ohrozené.

Kolumbia so svojimi vysokými svahmi Ánd, bujnými dažďovými pralesmi a pobrežím Tichého oceánu a Karibiku patrí medzi krajiny s najväčšou biodiverzitou na svete. Tento rok v októbri bude táto krajina hostiť konferenciu OSN o biodiverzite COP16.

Kriticky ohrozený

Môže sa pochváliť viac ako 75 000 druhmi, uviedlo tamojšie ministerstvo životného prostredia. Vo svojom vyhlásení zároveň oznámilo, že podrobným spôsobom aktualizovalo zoznam ohrozených druhov, ktorý sa naposledy upravoval pred siedmimi rokmi.

Počet kriticky ohrozených druhov stúpol na 465, zatiaľ čo v roku 2017 to bolo 182 druhov. Podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody je druh považovaný za kriticky ohrozený, ak vykazuje výrazný pokles populácie a hrozí mu extrémne vysoké riziko vyhynutia vo voľnej prírode.

Počet ohrozených druhov sa za posledných sedem rokov zvýšil o 87 percent na 801, uviedlo ministerstvo, zatiaľ čo počet druhov považovaných za zraniteľné vzrástol o takmer 22 percent na 837.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie