fbpx

VIDEO: Až 700-tisíc Mexičanov vyšlo do ulíc kvôli ústavným zmenám

Demonštranti protestujú proti mexickému prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi a jeho údajným snahám upevniť si moc v centre mexickej metropoly v nedeľu 18. februára 2024. Mnohí z demonštrantov požadovali, aby voľby plánované na 2. júna boli slobodné a spravodlivé. Zdroj: FOTO TASR/AP

Podľa organizátorov prišlo na hlavné námestie Mexika 700 000 ľudí, čo by mohlo znamenať jeden z najväčších protestov proti súčasnej hlave štátu. Andrés Manuel López Obrador sa totiž snaží pred nadchádzajúcimi voľbami upevniť moc.

Najväčšie námestie mexického hlavného mesta v nedeľu zaplnili obrovské davy ľudí, ktorí prišli pred nadchádzajúcim prezidentským hlasovaním podporiť národný volebný orgán, aby nepodľahol tlaku súčasného prezidenta Andrésa Lópeza Obradora upevniť svoju moc, píše agentúra Reuters.

Najväčší protest

Podľa organizátorov prišlo do Mexiko City 700 000 ľudí, čo by mohlo znamenať jeden z najväčších protestov proti súčasnej hlave štátu.

Protesty, jedny z niekoľkých, ktoré sa v posledných rokoch konali na „ochranu“ Národnej volebnej inštitúcie (INE), prichádzajú po tom, čo López Obrador poslal do Kongresu rozsiahly balíček ústavných reforiem, ktorého súčasťou by mala byť aj revízia fungovania orgánu.

Necelého pol roka pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, v ktorých podľa prieskumu zvíťazí Obradorova nástupkyňa Claudia Sheinbaumová, je tak úrad pod útokom.

„Úrady sa snažia (autonómne INE) zlikvidovať, podriadiť si ich alebo ich prevziať,“ povedal Lorenzo Cordova, bývalý šéf INE. „Sme svedkami zúrivého útoku proti týmto inštitúciám.“

Prezident dlhodobo zdieľa svoju nechuť k INE, okrem iného obviňuje volebný orgán z toho, že pomohol zinscenovať jeho porážku, keď sa uchádzal o prezidentský úrad v rokoch 2006 a 2012.

Protestujúci v nedeľu obvinili Lópeza Obradora zo snahy sústrediť moc v rukách vlády svojej strany. Sám ale vyhlásil, že bude výsledky volieb rešpektovať.

Demonštranti protesty využili tiež na to, aby sa vyslovili proti ďalším charakteristickým rysom Obradorovej vlády, vrátane podľa nich neschopnosti obmedziť rozšírené násilie a programy sociálnych výdavkov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie