fbpx

VIDEO: Najmenej 26 životov si vyžiadal masaker na Papue-Novej Guinei

Ilustračné foto. Zdroj: X/TheCable

V provinciách sa odohrávajú kmeňové strety s desiatkami mŕtvych ročne a opakovane. Polícia sa im snaží zabrániť zastavením dodávok zbraní a munície do oblasti, vlani sa ju aj na niekoľko mesiacov pokúsila kompletne uzavrieť.

Najmenej 26 ľudí zahynulo pri bojoch medzi súperiacimi kmeňmi v Papue-Novej Guinei, oznámila v pondelok tamojšia polícia.  Tamojšia vláda sa ale podľa agentúry Reuters obáva, že strety budú pokračovať, pretože napadnutý kmeň sa bude ako obvykle snažiť pomstiť.

Najväčší masaker

Polícia pôvodne informovala o najmenej 53 obetiach tejto udalosti, ktorá sa stala v provincii Enga. Podľa nej sa skupina mužov vydala zaútočiť na susedný kmeň, ale už na ceste za ním bola prepadnutá. Ozbrojenci použili pri víkendovom útoku celý arzenál strelných zbraní, ako sú pušky AK-47, M4, AR15 a M16, brokovnice i podomácky vyrobené zbrane.

Na internete sa neskôr objavili fotografie, na ktorých je vidieť nakladanie mŕtvych tiel na policajné nákladné auto. Polícia vyzvala na pokoj v regióne.

„Sú to veľmi znepokojujúce správy, ktoré prichádzajú z Papuy-Novej Guiney,“ povedal austrálsky premiér Anthony Albanesa predtým, ako bol počet obetí znížený. „Sme pripravení poskytnúť akúkoľvek podporu a pomoc našim priateľom v Papui-Novej Guinei,“ dodal. Austrália je najbližším susedom Papuy-Novej Guiney, pripomenula AP.

Krvavé konflikt 

Papua-Nová Guinea je asi desaťmiliónová krajina, v ktorej žije viac ako 800 kmeňov, mnohé z nich v nehostinnom a odľahlom teréne.

V provincii Enga sa kmeňové strety s desiatkami mŕtvych odohrávajú opakovane a každoročne. Polícia sa im snaží zabrániť zastavením dodávok zbraní a munície do oblasti, vlani sa túto oblasť aj na niekoľko mesiacov pokúsila uzavrieť. Armáda do oblasti nasadila asi 100 vojakov, no na situáciu to má len obmedzený vplyv, pretože bezpečnostné sily nemajú toľko mužov ani zbraní ako členovia kmeňov.

https://twitter.com/RonEng1ish/status/1759406262813335997

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie