fbpx

Hrozba pre ľudstvo: Arktické zombie vírusy by mohli spustiť novú pandémiu

Vedci sa obávajú, že by klimatické zmeny mohli uvoľniť starodávne vírusy, ktoré v sebe ukryl permafrost. Zdroj: X

Vedci sa obávajú, že by klimatické zmeny mohli uvoľniť starodávne vírusy, ktoré v sebe ukryl permafrost. Podľa nich ľudstvo nie je pripravené na takúto veľkú hrozbu. Arktické zombie vírusy by mohli spustiť novú pandémiu, na ktorú spoločnosť nie je pripravená.

Vedci sa obávajú, že by klimatické zmeny mohli uvoľniť starodávne vírusy, ktoré v sebe ukryl permafrost. Vedci varujú, že takzvané zombie vírusy, ktoré sú tisíce rokov uväznené v permafroste v Arktíde, by mohli predstavovať obrovský problém pre ľudstvo. Hlavným dôvodom je, že klimatické zmeny môžu spôsobiť ich vypustenie. Ako informoval web Unilad, odborníci sa dokonca obávajú, že by mohli spustiť ďalšiu celosvetovú pandémiu.

Skrytá hrozba pre ľudstvo

Klimatické zmeny ovplyvňujú celý svet, pričom medzi najohrozenejšie regióny patria zamrznuté oblasti vrátane Antarktídy, Aljašky, Grónska, Sibíri či Arktídy. Práve Arktída však podľa vedcov skrýva obrovskú hrozbu vo forme zombie vírusov.

Ide o prezývku pre takzvané matuzalemské mikróby, pred ktorými nás chráni permafrost už tisícročia. Tie by sa jedného dňa mohli z permafrostu dostať von.

„Analýzy hrozieb pandémie sa v súčasnosti zameriavajú na ochorenia, ktoré sa môžu objaviť v južných polárnych oblastiach a potom rozšíriť na sever. Naproti tomu sa málo pozornosti venuje epidémii, ktorá by sa mohla objaviť na ďalekom severe a potom cestovať na juh,“ uviedol genetik Jean-Michel Claverie z francúzskej Aix-Marseille University.

Starodávne nebezpečné choroby

Virologička Marion Koopmanso z nemocnice Erasmus Medical Center v holandskom Rotterdame varuje, že permafrost by mohol ukrývať choroby, s ktorými sa stretávali ešte naši dávni predkovia.

„Nevieme presne, čo sa tam môže nachádzať, ale existuje reálne riziko, že by tam mohol byť vírus schopný vyvolať zaniknuté choroby, ako napríklad starodávnu formu detskej obrny,“ poznamenala.

A ako môže takýto starodávny vírus uväznený vo vrstve ľadu spôsobiť chaos vo svete.

„Rozhodujúcim faktorom permafrostu je, že je chladný, tmavý a chýba mu kyslík, čo je ideálne na uchovanie biologického materiálu. Pravdou je, že by ste mohli do takýchto podmienok dať aj jogurt a o 50-tisíc rokov by bol stále jedlý,“ poznamenal Claverie.

Permafrost tvorí pôda, ktorá má dlhodobo konštantnú teplotu pod nulou. Vrstvy večne zamrznutej pôdy sa však topia v dôsledku klimatických zmien a meteorológovia uviedli, že sa ohrievajú niekoľkonásobne rýchlejšie, než je priemerný nárast globálnych teplôt.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie