fbpx

Putin plánuje zaútočiť na ďalšiu krajinu. Hrozí druhá Ukrajina?

Ruský prezident Vladimír Putin. Zdroj: TASR

Rusko sa údajne podľa expertov pripravuje zaútočiť na ďalšiu krajinu. Dôkazom má byť rétorika, ktorá sa podoba tej, ktorú ruskí predstavitelia používali pred útokmi na Ukrajinu v roku 2014 a 2022.

Podľa expertov sa Rusko chystá na ďalšiu inváziu a pomáha si v tom slovnými útokmi a diskusiami, v ktorých sa snaží vyvolať pocit, že krajina, ktorú majú v hľadáčiku, je oprávneným cieľom, uviedol portál Express. Ruský prezident Vladimír Putin a jeho hovorcovia spustili takéto „informačné operácie“ proti Moldavsku, ktoré sa podobajú tým, ktoré sa uskutočnili v období pred inváziou na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi.

Odborníci z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa domnievajú, že tieto útoky sú čoraz častejšie a intenzívnejšie a ich obavy umocnili aj nedávne vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ten tvrdil, že Európska únia a USA kontrolujú moldavskú vládu, ktorá sa od zvolenia prezidentky Maia Sanduovej stala viac orientovanou na Západ.

Rusi sa snažia vytvoriť naratív, ktorý by ospravedlnil ruské zásahy do moldavskej politiky, informuje portál Tn.cz.

Moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú vykresľujú ako nepriateľa Ruska.

„Kremeľ vedie informačné operácie proti Moldavsku veľmi podobné tým, ktoré používal pred svojimi inváziami na Ukrajinu v rokoch 2014 a 2022,“ uviedli experti ISW.

Moldavsko je v súčasnosti v zlej pozíci

Moldavsko je v súčasnosoti označované ako najchudobnejšia krajina v Európe, nie je členom NATO a prezidentka Sanduová je proeurópsky orientovaná, krajinu chce posunúť smerom na Západ. Časť Moldavska je navyše už od jeho osamostatnenia okupovaná proruskými separatistami.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie