fbpx

Po Košiciach jazdí auto so značkou, ktorá odkazuje na Moskvu a ruskú inváziu. Občania nechápu, ako to polícia mohla dovoliť

Ilustračná foto. Zdroj: Pexels - Luis Quintero

V Košiciach vyvolalo vlnu kritiky odparkované vozidlo BMW X7 s evidenčným číslom „MOCKBAZ“. Auto sa bežne nachádza v luxusnej vilovej štvrti. Mnohí obyvatelia tento odkaz vnímajú ako vojenskú ruskú agresiu, medzi obyvateľmi to vyvolalo vlnu nevôle a búrlivú diskusiu. 

So symbolom ruskej invázie

Skupina písmen v azbuke znamená Moskva, teda hlavné mesto Ruska, a písmeno „Z“ sa objavuje na ruskej vojenskej technike v konflikte na Ukrajine a je známe ako vojenský symbol podpory tejto agresie. Na auto upozornil košický občan.

“Počas rodinnej prechádzky sme si všimli luxusné BMW s ruským znakom a symbolom ruskej invázie. Zaujímalo by ma, kto a prečo tak teatrálne obhajuje násilie,“ uviedol Košičan pre Korzára.

Mnohí sa pozastavujú nad tým, ako mohlo byť takéto evidečné číslo vôbec vydané. V tomto prípade sa poukazuje na paragraf 421 Tršestného zákona, v rámci ktorého sa zakazuje podporovať skupiny smerujúce k potláčaniu základných ľudských práv. Podľa aktuálneho znenia by tak malo páchateľovi hroziť jeden až päť rokov odňatia slobody, informuje TA3.

Polícia z toho vedu nerobí

Prezídium Policajného zboru uviedlo, že všetko je v poriadku. “Evidenčné číslo nebolo posúdené ako nesúladné s ustanoveniami zákona o cestnej premávke,“povedala pre Korzár hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Podľa hovorkyne sa evidenčné čísla posudzujú už pri žiadostiach, preto nie je možné obržať číslo, ktoré by bolo hanlivé, urážlivé, alebo zosmiešňujúce, či pohoršujúce. Hovorkyňa taktiež dodáva, že Moskva ako hlavné mesto nie je chápané ako hnutie.

K incidentu sa vyjadril aj majiteľ auta

Majiteľ sa nijako netají tým, že má k Moskve určité sympatie. V tomto meste vraj prežil najkrajšie obdobie svojho života a tak ruský národ vníma ako bratský.

“Sme mu vďační za oslobodenie od fašizmu. Tento názor zdieľa aj väčšina Slovákov. Chcel by som len dodať, že som študoval na vysokej škole v Moskve a som hrdý na svoju alma mater. Ľudia by namiesto svojho nudného života, prenasledovania ľudí a závisti mali začať študovať históriu,“ uviedol muž.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie