Španielsky startup Cocuus z Pamplony vzbudil pozornosť s 3D tlačenými potravinami, pri výrobe ktorých nie je nutné zabíjať zvieratá. V obchodoch už je možné zakúpiť jeho slaninu či foie gras. Firma sa však zaoberá aj tlačou ustríc, tuniaka či nugety. „Sme prvou spoločnosťou na svete, ktorej sa to podarilo v priemyselnom, nie experimentálnom meradle,“ komentuje obchodný úspech jeden zo zakladateľov firmy.
Španielsky startup pred šiestimi rokmi založili Patxi Larumbe a Daniel Rico. Milovníkov mäsa chceli zaujať 3D steakom, o ktorom informovali v príspevku na sociálnych sieťach. „Vedeli sme, že ak chceme niečo vytlačiť, musí to byť niečo, čo ľudí naštve,“ uviedol pre portál The Guardian jeden zo zakladateľov.
„Tušili sme, že 3D tlač veľkého steaku naštve mnoho ľudí v Španielsku – a najmä na severe Španielska. Steak sme vytlačili a dali na Facebook a Twitter a LinkedIn. Dostali sme 700 000 odpovedí. Väčšina ľudí nám hovorila, aby sme si to strčili niekam. Bolo to šialené a my sme boli potešení,“ doplnil Larumbe.
Rozruch o 3D steaku na sociálnych sieťach upútal však okrem iného aj pozornosť poprednej americkej potravinárskej spoločnosti Cargill, ktorá sa rozhodla do startupu investovať.
Odvtedy Cocuus naďalej posúva hranice 3D tlače a vďaka svojim technológiám vie vytvárať aj zložité textúry potravín. Ich technológia taktiež umožňuje vytvoriť jedlá špeciálne prispôsobené jednotlivcom, ktorí majú diétne obmedzenia, prípadne ktorí majú problémy s prehĺtaním.
“Foody’s”, en Espagne, peut-il garantir que son bacon chimérique, imprimé en 3D par Cocuus, à partir d’encres cellulaires, et distribué dans plus de 400 supermarchés Carrefour, en Espagne,
soit “sans Graphène”? pic.twitter.com/LQ5zeiinJo
— Dominique Guillet (@Xochipelli1953) February 10, 2024
Firma už predala desaťtisíce produktov
Od minulého roku, keď firma umiestnila spoločne s partnerom Foody’s svoje produkty na pulty obchodov Carrefour v Španielsku, predala 80 000 kusov svojich bezmäsitých foie gras a 200 000 kusov vegánskej slaniny bez cholesterolu. Oba produkty sú vyrobené z hustej zeleninovej pasty.
„Naša imitácia požívatín je komplexná – taká doteraz neexistovala. Existovali niektoré podobné výrobky pre vegetariánov, ale zlé. My spolupracujeme s vedcami, ktorí prichádzajú s receptúrami a technológiami, ktoré sú radikálne odlišné. To všetko znamená, že sme najpokročilejšou spoločnosťou na svete v tejto oblasti,“ doplnil Larumbe.