fbpx

Hodnotenie skipasov v Európe. Toto sú cenovo najdostupnejšie lyžiarske destinácie

Na snímke lyžiarske stredisko Jasná – Biela púť 11. januára 2024. Zdroj: FOTO TASR/František Iván

Aj keď sa priemerné náklady na jednodňové lyžovanie v poslednom desaťročí zvýšili, stále je celkom možné nájsť miesta, ktoré vás nezruinujú. Slovensko však medzi nimi budete hľadať márne. Informoval o tom portál euronews.com.

Lyžovanie je častejšie spájané s bohatými, a hoci strediská ako Švajčiarsko, Taliansko a Francúzsko môžu stáť veľa, existujú lacnejšie alternatívy.

Nová štúdia zistila, že priemerná cena skipasov v Európe vzrástla zo 47,40 eura v roku 2015 na 66,46 eura v roku 2023/24. To je nárast o približne 34,8 % nad infláciu.

Radical Storage, spoločnosť na úschovu batožiny a lyžiarskeho vybavenia, od roku 2015 analyzuje náklady na permanentky v 100 obľúbených európskych strediskách.

Strediská vo Švajčiarsku, možno nie je prekvapujúce, tvoria 9 z 10 najdrahších denných vstupov, pričom zoznam uzatvára severné Taliansko.

Miesta na Matterhorne – ako Zermatt, ​Breuil-Cervinia a ​Valtournenche – si účtujú zďaleka najviac. Denná permanentka vás tam bude stáť 108 eur za každý deň, keď ste na svahu.

Dokonca aj Grindelwald-Wengen, tiež vo Švajčiarsku, ktorý je na desiatom mieste najdrahšieho rebríčka, si účtuje 78 eur.

Ak by ste však túto zimu chceli vidieť trochu snehu, možno budete chcieť vrhnúť sieť ďalej a do cenovo dostupnejších destinácií v Európe. Tu sú niektoré z najlepších stredísk s dobrým pomerom ceny a kvality v Európe.

Francúzsko: Kde sú najlacnejšie lyžiarske strediská?

Ak ste oddaní myšlienke lyžovať v Alpách, ale Švajčiarsko je mimo vášho cenového rozpätia, môžete prejsť do Francúzska a konkrétne do strediska Espace Diamant. Zistilo sa, že je to najdostupnejšie v regióne, pričom denný lístok v hlavnej sezóne stojí 47,50 eura. To je polovica v porovnaní s mnohými rezortmi vo Švajčiarsku a je to do 90 minút jazdy od Ženevy s ľahkým prístupom k stále populárnemu Mont Blancu.

Saint-Lary-Soulan je ďalšou francúzskou možnosťou. Lístky sa nachádzajú v regióne Pyreneje a stoja 52 eur na deň lyžovania.

Srbsko: Najlacnejšie lyžovanie v Európe

Ak je vašou prioritou cena ako lokalita, výber lyžovania v rýchlo rastúcich strediskách východnej Európy môže byť pre vás to pravé.

Srbsko prichádza s najlacnejšou dennou vstupenkou v Európe. Stredisko Kopaonik na juhu krajiny vás bude stáť 37 eur za každý deň, kedy vyrazíte na svah.

Len o niečo drahšie je Bansko v susednom Bulharsku. Mesto na úpätí pohoria Pirin je dobre zavedené ako letovisko – a celodenný lístok vás vyjde len na 46 eur.

Škandinávia: Prekvapivo lacná lyžovačka v Nórsku, Fínsku a Švédsku

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie