fbpx

Prvá pravoslávna krajina v Európe schválila manželstvo pre všetkých

Priaznivci zákona, ktorý povoľuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia, sa radujú počas zhromaždenia 15. februára 2024 v Aténach. Grécky parlament legalizoval vo štvrtok civilné sobáše osôb rovnakého pohlavia a adopciu pármi rovnakého pohlavia. FOTO TASR/AP

Grécky parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorý umožní rovnopohlavným párom uzatvárať v tejto krajine manželstvo. Zákon navrhla vláda konzervatívneho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa a podporili ho aj zástupcovia ľavicovej opozície. Nová úprava okrem iného rozšíri rodičovské práva partnerov, rovnopohlavné páry však nebudú môcť využiť náhradné materstvo

Silnú podporu vyjadroval zákonu práve premiér Mitsotakis, ktorý argumentoval tým, že sa zlepší právne postavenie detí, ktoré vychovávajú rovnopohlavné páry. Vďaka novému zákonu si partner bude môcť osvojiť dieťa, ktorého biologickým rodičom je druhý partner. Nová úprava podľa Mitsotakisa zaručí rovnosť občanov bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu.

„Cieľom zákona je spájať a nie rozdeľovať,“ povedal Mitsotakis v parlamente v narážke na kritiky, ktoré zaznievajú od konzervatívnejších síl aj gréckej pravoslávnej cirkvi.

Premiér neskôr uviedol, že rozhodnutie parlamentu je „milníkom pre ľudské práva“ v Grécku a odráža to, že Grécko je demokratickou a progresívnou krajinou, ktorá je verná európskym hodnotám. Výsledok hlasovania parlamentu privítali aj aktivisti za práva LGBT+ ľudí, ktorí sa zhromaždili pred sídlom zákonodarného zboru.

„Ako grécka občianka som veľmi hrdá, pretože Grécko teraz patrí medzi najprogresívnejšie krajiny,“ povedala agentúre Reuters členka združenia na podporu transgender ľudí Ermina Papadimaová. Podľa nej sa mentalita Grékov ohľadom sexuálnych menšín pomaly mení.

Návrh zákona však vyvolal nevôľu niektorých poslancov premiérovej strany Nová demokracia. Proti zákonu napríklad vystúpil v parlamentnej rozprave bývalý premiér Antonis Samaras. Podľa neho „deti potrebujú matku a otca“ a manželstvo otvorené rovnopohlavným párom nie je ľudské právo.

Mitsotakis však mohol počítať s podporou dvoch najsilnejších opozičných klubov – ľavicovej strany SYRIZA a socialistov zo strany PASOK. Za nakoniec hlasovalo 176 z 300 poslancov. Proti bolo 76 poslancov, ostatní sa buď zdržali alebo vôbec nehlasovali.

Grécko sa tak stalo 16. štátom Európskej únie, ktoré umožní manželstvo homosexuálnych párov. Od roku 2015 v krajine platí zákon o registrovanom partnerstve, ktorý však neposkytoval rovnaké práva. Agentúry tiež poznamenávajú, že Grécko je prvou krajinou s prevažne pravoslávnym obyvateľstvom, ktoré umožní vstúpiť do manželstva homosexuálnym párom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie