fbpx

V Kazachstane mesiace unikal do atmosféry metán. Horší bol len Nord Stream

Odhaduje sa, že do atmosféry uniklo pri výbuchu, ktorý vyvolal 6-mesačný požiar, uniklo 127 000 ton metánu. Zdroj: reprofoto bbc.com

Jeden z najhorších únikov metánu, aký bol kedy podľa novej analýzy webu BBC Verify zaznamenaný, sa odohral v minulom roku na odľahlom vrte v Kazachstane. Spoločnosť Buzachi Neft, ktorá v tejto krajine vrt vlastní, popiera, že by došlo k úniku väčšieho množstva metánu. Metán je skleníkový plyn, ktorý má oveľa väčší vplyv na globálne otepľovanie ako oxid uhličitý.

Podľa americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia je dopad takého úniku na životné prostredie porovnateľný s ročnou prevádzkou viac ako 717 000 benzínových automobilov.

„Rozsah a doba trvania úniku sú úprimne povedané neobvyklé. Je extrémne veľký,“ povedal Manfredi Caltagirone, vedúci Medzinárodného strediska OSN pre sledovanie emisií metánu.

Únik začal 9. júna 2023, kedy bol pri vŕtaní prieskumného vrtu v oblasti Mangistau na juhozápade Kazachstanu ohlásený výbuch, ktorý odštartoval požiar. Ten nepretržite prebiehal takmer až do konca roka – pod kontrolu sa ho podarilo dostať až 25. decembra 2023. Miestne úrady oznámili BBC, že v súčasnosti prebiehajú práce na utesnení vrtu cementom.

Tento konkrétny únik metánu najskôr skúmala francúzska geoanalytická spoločnosť Kayrros. Jej analýzu teraz overil Holandský inštitút pre výskum vesmíru a Polytechnická univerzita vo Valencii v Španielsku. Pri pohľade na satelitné dáta vedci medzi júnom a decembrom zaznamenali vysoké koncentrácie metánu v 115 rôznych prípadoch.

Na základe týchto meraní dospeli k záveru, že z tohto jediného vrtu uniklo 127 000 ton metánu. V hodinách nasledujúcich po prvom výbuchu bola hladina metánu v ovzduší 50-krát vyššia, než je povolené.

Kazašská spoločnosť Buzachi Neft, ktorá je vlastníkom vrtu, však tvrdenie, že uniklo obrovské množstvo metánu, odmieta. Spoločnosť tvrdí, že jej vrt obsahoval iba „zanedbateľné“ množstvo plynu a že všetok uniknutý metán by rovnako zhorel, akonáhle by z vrtu unikol.

„K situácii sme pristúpili zodpovedne,“ povedal zástupca riaditeľa spoločnosti pre strategický rozvoj Daniyar Duisembayev.

Podľa BBC mohlo ísť o druhý najhorší únik metánu spôsobený človekom, aký bol kedy zaznamenaný. Luis Guanter z Polytechnickej univerzity vo Valencii, ktorý sa podieľal na overení úniku, tvrdí, že „iba sabotáž Nord Streamu zo septembra 2022 mohla viesť k silnejšiemu úniku“. Vtedy sa podľa neho do atmosféry uvoľnilo až 230-tisíc ton metánu.

Emisie metánu významne prispievajú ku globálnemu otepľovaniu. Ich výrazné zníženie by mohlo pomôcť spomaliť rast teploty.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie