fbpx

Prezidentka podpísala nový Trestný zákon, posúdi ho Ústavný súd

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia o svojom ďalšom postupe v súvislosti so schválenou novelou zákonov v oblasti trestného práva v Bratislave 16. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým ÚS nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom paláci.

„Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň,“ ozrejmila hlava štátu.

Zákon podpísala v piatok, na začiatku budúceho týždňa chystá podanie na ústavný súd. „Je to z dôvodu, aby som vytvorila časový priestor na zverejnenie v Zbierke zákonov,“ vysvetlila. Podnet na ÚS však podá i v prípade, ak by vláda otáľala so zverejnením zákona v zbierke. Je presvedčená, že ÚS sa i tak bude môcť jej podaním zaoberať.

Novelu namieta ako celok z hľadiska jej prijímania v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré považuje za nezákonné, rovnako na viacerých bodoch akcentuje možný škodlivý účinok pre zabezpečenie spravodlivosti i vymožiteľnosti práva.

„Nejde len o otázku premlčania pri násilných trestných činoch. Novela bude mať priame a nepriame dosahy aj na osoby poškodené majetkovou kriminalitou,“ zdôraznila prezidentka.

Nevyužitie práva veta vysvetlila postojom koalície, ktorá podľa nej opakovane preukázala stotožnenie sa s prijatým znením novely. „Nemám žiadny dôvod sa domnievať, žeby sa koalícia zaoberala mojimi pripomienkami, nad rámec jednej jedinej, a tou sú premlčacie lehoty. Tie však môže koalícia zmeniť aj bez môjho veta,“ upozornila hlava štátu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie