fbpx

VIDEO: Železnice vypravili nové vlaky za 77-tisíc eur. Jazdiť budú na najvyťaženejších trasách

Ilustračná snímka. Zdroj: Facebook/ZSSK

Vo štvrtok 15. februára vypravili železnice nové vysokokapacitné dvojposchodové vlaky za 77-tisíc eur. Jazdiť majú na najvyťaženejších trasách. Moderný regionálny rýchlik odvezie taký počet cestujúcich ako napríklad veľké dopravné lietadlo.

Prvý vlak bol vypravený z Nových Zámkov v čase 11:11. „Kapacita je porovnateľná s veľkým dopravným lietadlom, je to viac ako 600 cestujúcich na sedenie,“ priblížil generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa pre tvnoviny.sk.

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva dopravy Denisy Žilákovej sú nové vlaky elektrické, plne klimatizované s prístupom na wifi a miesta pre kočíky a bicykle. Na toaletách sa nachádzajú aj prebaľovacie pulty.


Na Slovensku budú jazdiť tri

Bude to tak na trase Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Trenčín. „Následne, keď dôjde k upgradu trate do Žiliny, tak v pláne je, aby tieto vlaky zachádzali až do Žiliny,“ dodal Helexa.

V dvojpodlažných vlakoch je najvýraznejším rozdielom najmä inštalácia sedačiek prvej triedy, čo nebýva zvykom. Takéto sedačky sú totiž štandardom na dlhých trasách, nie v regionálnych rýchlikoch.

Slovensko nakúpilo z eurofondov štyri súpravy týchto vlakov. Štvrtý vlak by mal začať jazdiť neskôr, a to do novembra tohto roka. Počas skúšobnej jazdy mal totiž nehodu a musia ho opraviť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie