fbpx

Muž nechal kravy vyhladovať na smrť. Hladné zvieratá hľadali pomoc u susedov

Ilustračná snímka. (Zdroj: FREEPIK/jcomp)

V Trenčíne sa pred súd postavil muž zo Zlatých Moraviec, ktorý je obvinený z toho, že nechal zomrieť strašnou smrťou približne 60 kráv. Jaroslav M. choval kravy na farme v Zliechove. Súd ho uznal vinným z prečinu zanedbania starostlivosti o zvieratá.

Jaroslav dával údajne od začiatku roka 2020 do 15. mája 2020 opakovane svojim zamestnancom pokyn, aby zahrabali uhynuté zvieratá do hnojiska pod senníkom a kravínom, kde sa nakoniec našli aj ich pozostatky. Išlo o 23 tiel kráv s ušnými známkami, ale tiež ďalšie telá bez známok a časti tiel hovädzieho dobytka, informuje pluska.sk.

Pričom celkovo mohlo ísť podľa znaleckého posudku o 50 až 60 kusov kadáverov hovädzieho dobytka rôzneho pohlavia a vekovej kategórie, v rôznom štádiu rozkladu, v objeme minimálne 5 430 kilogramov, pričom náklady spojené s naložením, vývozom a zneškodnením predmetného odpadu presahujú rozsah 2 707 eur,“ píše sa v trestnom rozkaze.

Podľa súdu Jaroslav nedohliadal na svojich zamestnancov a nedal im dostatočné školenie ohľadom toho, ako sa majú starať o dobytok. Ignoroval aj upozornenia veterinára, keď sa stav zvierat zhoršoval. Mal informáciu aj o tom, že kravy nemajú čo jesť a kŕmil ich neplnohodnotnou stravou.

Zvieratá hľadali záchranu

Obyvatelia Zliechova tvrdia, že kravy chodili celé týždne samotné a bez pastiera, prechádzali sa dokonca aj medzi domami.

„Aj sme sa báli, šla som po dedine a zrazu spoza domu vybehla kravka a za ňou ďalšia. Chudé boli. Len rebrá im trčali. Susedovi vbehli do dvora, mal tam kaďu s dažďovou vodou, také boli vysmädnuté, že sa odtiaľ šli napiť,“ povedala obyvateľka.

Jaroslav sa k obvineniam nevyjadril. „Nemám k tomu čo povedať iba, že mi všetko rozkradli,“ povedal pred pojednávaním. K trestnému činu sa pred súdom priznal.

    Ďakujeme, že nás čítate.

    Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

    Ficova IV. vláda
    Zo zahraničia
    Z domova
    Kultúra a showbiznis
    Ekonomika a biznis
    Šport
    TV Spark
    Najčítanejšie