fbpx

Izraelčania vtrhli do nemocnice pre telá unesených. Civilistov tým dostali do pasce

Izraelská armáda bojuje s palestínskymi militantmi hnutia Hamas v pásme Gazy po útokoch Hamasu na Izrael 7. októbra. Zdroj: TASR/AP

Izraelská armáda začala operáciu v Násirovej nemocnici v meste Chán Júnis, ktorá je najväčšou nemocnicou na juhu Pásma Gazy. Podľa Izraela tam hnutie Hamas držalo ľudí unesených zo 7. októbra z izraelského pohraničia. Reportér Al-Džazíry uviedol, že armáda dala skôr ultimátum do štvrtkových siedmich hodín ráno miestneho času, aby sa tamojší civilisti evakuovali.

„Vykonávame presné cielené operácie ako v minulosti, tam, kde by podľa tajných služieb mohli byť telá rukojemníkov,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

Palestínske úrady, ovládané hnutím Hamas, predtým informovali, že vojaci vnikli na oddelenie pohotovosti nemocnice a násilím vyháňajú civilistov a zdravotníkov. Podľa televízie Al-Džazíra predtým buldozérom zborili stenu v južnej časti areálu a nariadili zdravotníkom, aby premiestnili pacientov z intenzívnej starostlivosti do inej nemocničnej budovy.

Reportér Al-Džazíry vo štvrtok ráno informoval o „ťažkej paľbe“. V skupinách po piatich mali lekári a zdravotné sestry s pacientmi prechádzať kontrolami a opúšťať budovu. Veľa mladých mužov podľa neho vojaci zatkli.

V stredu stanica BBC s odvolaním sa na miestne palestínske zdroje uviedla, že izraelská armáda nariadila tisícom ľudí, aby sa z nemocnice evakuovali. Armáda uviedla, že pre odchod zriadila bezpečný koridor, čo ale popreli zdroje citované televíziou Al-Džazíra, podľa ktorej bolo niekoľko ľudí pri evakuáciách postrelených.

Podľa BBC sa v stredu na sociálnych sieťach objavili videá, na ktorých v okolí nemocnice znejú z ampliónov v arabčine výzvy na evakuáciu, zatiaľ čo nad nemocnicou letí dron.

Kde je bezpečne? pýtajú sa Palestínčania

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie