fbpx

Ceny plynu klesajú. Predikcie sa nenaplnili, zvládli sme to aj bez ruských dodávok

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Ilse Driessen

Ceny plynu rekordne klesajú dokonca aj v zime. V tomto čase sú Slováci skôr zvyknutí na rast hodnoty plynu na trhu. Zásob máme stále viac než dosť. Predikcie, že bez ruského plynu nám bude ťažšie, sa nenaplnili. Informovali o tom topky.sk.

Plyn stojí zhruba polovicu ceny, ktorú sme za MWh platili v minulom roku. V slovenských zásobníkoch máme stále zhruba dve tretiny zásob, a to je zima už takmer za nami. Je to aj vďaka stabilnému zásobovaniu z Nórska či z iných zdrojov, ku ktorým sme sa dostali vďaka rozsiahlej diverzifikácii po začiatku ruskej invázii na Ukrajine.

Dovoz plynu z Ruska tak úspešne znižujeme a stále klesal aj v priebehu celého roka 2023.

Nedostatku plynu či jeho ceny by sme sa nemuseli obávať ani budúcu zimu. „Najprv sme mali zamrznúť v zime 22/23. Nevyšlo. Potom sme mali minúť zásoby plynu pred koncom tejto zimy 2023/24. Určite sa objavia strašiaci, že Rusi to zavrú v 24/25 a bude chladno,“ píše portál.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie