fbpx

Pozor na to, aké aplikácie si sťahujete. Môžu vás odpočúvať alebo kradnúť vaše dáta

Ilustračná fotografia. Zdroj: FREEPIK/DCStudio

Nebezpečné voľne dostupné aplikácie, ktoré dokážu ukradnúť dáta alebo odpočúvať, objavili slovenskí odborníci na kyberbezpečnosť. Informoval o tom portál RTVS.

Medzi nebezpečnými aplikáciami patrí aj jedna z najobľúbenejších četovacích aplikácií. Denne ju používajú dve miliardy ľudí a jej šifrovanie správ neochráni užívateľa pred špionážnym softvérom. Odhalila to slovesnká technologická spoločnosť.

„Cieľom bolo získavanie údajov zo smartfónu používateľa, napríklad kontakty, text správy, súbory, taktiež dokázal špehovať četovú komunikáciu, nahrávať telefonáty alebo robiť fotky,“ priblížil pre RTVS odborník na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti ESET Lukáš Štefanko.

Niektoré aplikácie boli voľné dostupné pre mobilné telefóny s Androidom. Slováci však zatiaľ v priamom ohrození nie sú. S podvodným softvérom sa zatiaľ zamerali najmä na Áziu.

„V tomto prípade hovoríme o konkrétnych útokoch na konkrétnych ľudí, to znamená na ľudí zo štátneho aparátu,“ pokračoval Štefanko.

Aj keď na Slovensku zatiaľ riziko nehrozí, stať sa to môže 

„To ešte neznamená, že sa to nemôže stať. Ľudia majú takú tendenciu všetko povoľovať, tak v tom prípade má potom prístup napríklad do galérie a z toho môže získať nejaké informácie, ktoré môže využiť vo svoj prospech,“ skonštatoval šéfredaktor portálu TouchIT Ondrej Macko.

Po kontaktovaní spoločnosti Google, aplikácie z obchodu stiahla. Na Slovensku však Národný bezpečnostný úrad na kybernetické hrozby zachytil podvodné kampane.

„Podvodný telefonát v slovenskom jazyku s cudzokrajným prízvukom informuje občana napríklad o tom, že v minulosti investoval finančné prostriedky, investícia bola veľmi zisková a na výber prostriedkov si potrebuje nainštalovať aplikáciu,“ priblížil hovorca NBÚ Peter Habara.

Niekedy však stačí nesťahovať aplikácie, ktoré človek nepozná.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie