fbpx

Neveľmi zelený Texas. Štát chystá výstavbu novej elektrárne na plyn

Milióny obyvateľov Texasu sú už niekoľko dní v rekordne mrazivom počasí bez elektriny. Zdroj: X/Oncor

Na území amerického Texasu sa plánuje výstavba novej elektrárne na zemný plyn. Má posilniť energetickú sieť celého štátu, na druhej strane ale môže spomaliť prechod k obnoviteľným zdrojom energie. Výstavba prevádzky by mala začať v roku 2025, výroba elektriny je v pláne o tri roky neskôr.

Výstavbu novej plynovej elektrárne s výkonom 1,2 gigawattov plánuje spoločnosť Sandow Lakes Energy Company asi 100 kilometrov východne od Austinu. Prevádzka by sa mala nachádzať na mieste bývalej hlinikárne spoločnosti Alcoa. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Výroba elektriny by sa tu mohla začať v roku 2028. Továreň by mala produkovať asi toľko energie ako štandardné jadrové zariadenie. Výkon bude rovnaký ako prvá fáza pripravovaného britského veterného parku na mori s názvom Dogger Bank, ktorý by mal byť najväčším svojho druhu na celom svete.

Počíta sa s tým, že elektrina vyrobená v tejto elektrárni postačí pre viac ako 800 tisíc amerických domácností. „Ako Texas neustále rastie, je zásadné zvýšiť kapacitu a spoľahlivosť našej energetickej siete,“ okomentoval projekt guvernér Greg Abbott.

Výpadky elektriny

Výstavba plynovej elektrárne na území Texasu je jedným z dôsledkov nedávnych výpadkov elektriny, s ktorými tamojší obyvatelia opakovane bojovali. Počas zimy roku 2021 tu napríklad vplyvom rekordne mrazivého počasia boli milióny ľudí aj niekoľko dní bez dodávok prúdu.

Elektrická rozvodná sieť štátu v tom čase skolabovala kvôli súhre niekoľkých faktorov, medzi ktoré patril predovšetkým extrémny odber elektriny spôsobený využívaním elektrických priamotopov. Veterné elektrárne vtedy zamrzli a prestali fungovať úplne, z prevádzky ale bola vyradená aj časť starších plynových elektrární.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie